Szparagi w panierce? Czemu nie! Nie w byle jakiej, a chrupiącej, która powstaje z bułki tartej, startego parmezanu, prażonych płatków migdałów i oczywiście jajek.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście samodzielnie gotować szparagów, to może być dobra okazja do spróbowania. Doradca Smaku pokazuje, jak przygotować je al dente, tak aby były chrupiące i świeże w smaku.
Składniki:
500g szparagów białych
2 jajka
40g masła
40g Bułki tartej Prymat
40g prażonych płatków migdałów
40g parmezanu
Sól morska Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Koperek suszony Prymat
Sposób przygotowania:
Obrane szparagi związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy. W misce roztrzepujemy jajka. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy bułkę tartą , parmezan, migdały i mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem białym i koperkiem suszonym.
Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty. Danie jest gotowe!