Doradca Smaku: Carpaccio owocowe

04.02.2016
Doradca Smaku: Carpaccio owocowe

Tęsknicie za cieplejszą porą roku? Kto chciałby już przywołać ciepłe promienie słoneczne, koniecznie powinien przygotować carpaccio z owoców. Jak to zrobić? Koniecznie przeczytajcie.

Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej, najczęściej przygotowywane z cieniutkich plasterków surowego mięsa. To pomysłowe podanie okazało się na tyle atrakcyjne, że zaadaptowali je także wegetarianie. Tak powstało carpaccio z warzyw, np. z buraków, a także owocowe. Na przykład takie, jak to od Doradcy Smaku – gwarantujące prawdziwą eksplozję egzotycznych owoców!

Składniki:
1/2 ananasa
2 kiwi
1 mango
2 pomarańcze
10g cukru pudru
1 cytryna
Tymianek Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Kiwi, pomarańcze, mango, ananasa obieramy ze skórki.

Ananasa kroimy na cieniutkie połówki plasterków. Kiwi i mango kroimy w cieniutkie plasterki. Pomarańcze filetujemy.

Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy do tego Tymianek Prymat i Pieprz czarny mielony Prymat.

Owoce układamy na talerzu warstwami: ananas, obok kiwi następnie pomarańcza i mango. Polewamy to przygotowanym sosem i posypujemy ziarnami pieprzu czarnego.

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

08.02.2016 13:17
Carpaccio z buraka zdarzyło mi się zrobić, ale owocowego jeszcze nie pora nadrobić :)

Futka

08.02.2016 06:29
Pyszne i zdrowe jest carpaccio owocowe ;) Świetna propozycja :)

kasia.s

07.02.2016 08:46
Że też nigdy nie wpadłam na to, żeby w ten sposób podać owoce:) super:)

Czarnula666

05.02.2016 15:10
Ooo mi też się podoba :) Napewno smaczne

Maridka19

05.02.2016 14:54
Mi też ta propozycja się bardzo podoba :)

Ewa Wojtaszko

05.02.2016 09:27
uwielbiam ! Zrobię sobie takie :3
prymat