Tęsknicie za cieplejszą porą roku? Kto chciałby już przywołać ciepłe promienie słoneczne, koniecznie powinien przygotować carpaccio z owoców. Jak to zrobić? Koniecznie przeczytajcie.
Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej, najczęściej przygotowywane z cieniutkich plasterków surowego mięsa. To pomysłowe podanie okazało się na tyle atrakcyjne, że zaadaptowali je także wegetarianie. Tak powstało carpaccio z warzyw, np. z buraków, a także owocowe. Na przykład takie, jak to od Doradcy Smaku – gwarantujące prawdziwą eksplozję egzotycznych owoców!
Składniki:
1/2 ananasa
2 kiwi
1 mango
2 pomarańcze
10g cukru pudru
1 cytryna
Tymianek Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Kiwi, pomarańcze, mango, ananasa obieramy ze skórki.
Ananasa kroimy na cieniutkie połówki plasterków. Kiwi i mango kroimy w cieniutkie plasterki. Pomarańcze filetujemy.
Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy do tego Tymianek Prymat i Pieprz czarny mielony Prymat.
Owoce układamy na talerzu warstwami: ananas, obok kiwi następnie pomarańcza i mango. Polewamy to przygotowanym sosem i posypujemy ziarnami pieprzu czarnego.