Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa burrata z pomidorami suszonymi, przepis z programu „Doradca Smaku”

Domowa burrata z pomidorami suszonymi, przepis z programu „Doradca Smaku”

Burrata to młodsza krewna wszystkim bardzo dobrze znanej mozzarelli. Warto sobie zadać odrobinkę trudu i ją przygotować, bo jest po prostu pyszna i rozpływa się w ustach. Rozkoszujcie się tą włoską przekąską – wariacją na temat caprese prosto od „Doradcy Smaku”.

Kto lubi ciepłe, pełne słońca soczyste pomidory oraz aksamitny, ciągliwy serek mozzarella? Zapewniam, że ta wersja tych dwóch podstawowych produktów przyjemnie Was zaskoczy, a nawet da Waszym podniebieniom więcej rozkoszy, niż się spodziewaliście. Do tego wspaniałe i aromatyczne przyprawy – pieprz ziołowy, tymianek oraz doskonałe sól i pieprz w młynkach.

Ciekawostka – warto posypać pomidory zapiekane w piekarniku cukrem pudrem – wówczas nie rozpadną się i zachowają soczystość. 

Składniki:

2 sery mozzarella w zalewie
2 pomidory polskie
6 pomidorów koktajlowych
1 cytryna
1 łyżka cukru pudru
10 plasterków szynki surowej dojrzewającej
500 ml śmietany 30%
Kilka suszonych pomidorów Smak
Garść szpinaku
1 czerwona cebula
Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Tymianek, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Pomidory polskie i koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając szypułki) i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na wierzch ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Na drugą blachę, również wyłożoną pergaminem, wykładamy plastry szynki. Blachy wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 130°C.

Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podgrzewamy. Do śmietany dodajemy na chwilę pokrojoną w kostkę mozzarellę. Mozzarellę wykładamy na talerz z niewielką ilością śmietany. Na to układamy upieczone pomidory, kilka pomidorów suszonych oraz chipsy z szynki. Całość ozdabiamy liśćmi szpinaku oraz bardzo cienkimi plastrami cebuli. Posypujemy świeżo mieloną solą morską i czarnym pieprzem. Danie możemy polać również olejem koprowym. Aby go przygotować wystarczy połączyć olej z posiekanym pęczkiem koperku, podgrzać w rondelku, zmiksować, a następnie przecedzić.

 

bietka 06.06.2016 17:12
smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak