Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

01.07.2013
Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

Bób to roślina strączkowa, jednoroczna, niewymagająca szczególnych warunków uprawy. Bób zniesie zarówno niezbyt żyzną glebę, jak i niskie temperatury. Niemniej walory smakowe są dla wielu miłośników tego warzywa niezastąpione. Również pod względem dietetycznym bób ma swoje plusy - jest bogaty w białko i błonnik podobnie jak inne rośliny strączkowe, dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian.

 

Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

 

Bób pojawia się już coraz śmielej na straganach, zachęcając do bobowej uczty. Dziś bób kojarzy się z tradycyjnym polskim warzywem, prostą ale smaczną i zdrową przekąską. Niemniej znany był już w czasach starożytnych, był już znany w Egipcie, od 5000 lat u w Chinach, znaleziono go nawet w antycznej Troi. W czasach średniowiecza i późniejszych właśnie ze względu proste i niewymagające warunki uprawy bób stał się „chlebem powszednim” prostego pospólstwa. Jak mówiło stare przysłowie: "Dobry bób, kiedy głód; kiedy nie ma głodu, to się nie chce bobu". Jednak ta ludowa mądrość nie przetrwała próby czasu. Dziś bób nie należy do najtańszych warzyw…

 

Większość rozkoszuje się smakiem bobu w najprostszej postaci – po prostu ugotowany bób z odrobiną soli. Warto wiedzieć, że bób może być też składnikiem zup i sałatek, a także zapiekanek. Z bobu można przygotować zupę krem czy purée, a inspiracją niech będą nasze przepisy.

 

Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

 

Natomiast sposób jedzenia bobu jest osobna historią. Miłośnicy bobu dzielą się na dwa obozy – tych, co jedzą bób bez skórki i tych, którzy jedzą bób w całości. Na szczęście nie ma tu jednej, prawidłowej opcji. Bób można jeść tak, jak kto lubi. Skórka bobu jest jadalna, co więcej – jest w niej wiele cennych składników.  

 

Niestety, strączkowe pochodzenie bobu sprawia też, że jest to warzywo ciężkostrawne, dlatego najlepiej nie jeść go przed snem. 

 

Oto kilka przepisów na oryginale przepisy z bobem:

 

 

Pieczony filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

 

Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

 

Składniki dla 4 osób:

 
4 x 160 g filetu z halibuta bez skóry
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry cytryny
4 posiekane kapary
4 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryka czuszka
4 gałązki świeżego tymianku
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku


 
200 g ugotowanej kaszy pęczak
50 g posiekanego chudego bekonu
2 pokrojone w plastry szalotki
100 g ugotowanego, obranego bobu
8 plastrów chudego bekonu wysuszonego na pergaminie w piekarniku (30 minut w temperaturze 150˚C)
4 duże kapary
1 opakowanie kiełków groszku szparagowego
4 cząstki cytryny


 
Sos:
3 łyżki masła
1 posiekana szalotka
100 ml koncentratu buraczanego
50 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka ulubionych przypraw korzennych (cynamon, goździki, laska wanilii)
Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyty i oczyszczony filet z halibuta zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Na patelni podsmażyć bekon, szalotkę, kaszę i bób, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

W rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, koncentrat buraczany, wino, miód pitny i przyprawy. Całość gotować do momentu zgęstnienia sosu, a następnie zaciągnąć pozostałym masłem i doprawić do smaku.

Filety z halibuta piec przez około 20 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na gorącym, aromatycznym pęczaku z bobem. Danie udekorować chipsami z bekonu, kaparami i kiełkami, a następnie polać przygotowanym sosem.

 

 

Żur z ziemniakami, porem, bobem i majerankiem

 

Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

Składniki dla 4 osób:
1 l Rosołu warzywnego Kucharek
4 łyżki masła
4 pokrojone w paski plastry bekonu
1 cebula
2 pory (tylko białe części)
4 obrane ziemniaki
150 g obranego ze skóry mrożonego bobu
2 opakowania Żurku śląskiego Kucharek
1/2 szklanki gęstej śmietany
Pieprz czarny mielony, Majeranek, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku


Sposób przygotowania:

Do wrzącego rosołu dodać podsmażony na maśle bekon, cebulę i por. Do zupy dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy będą miękkie wrzucić bób.

Następnie do garnka wlać 2 opakowania żurku śląskiego wymieszanego ze szklanką zimnej wody i śmietaną. Całość zagotować.

Zupę doprawić do smaku. Można dodać do niej odrobinę kremowego serka topionego typu złoty ementaler. Podawać z chrupiącym pieczywem

 

 

Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

 

Do bobu, gotowi… Start! Czyli Sezon na bób

Składniki dla 4 osób:
700 g ciasta na makaron przygotowanego wg przepisu poniżej lub gotowego ciasta na lasagne
500 g sparzonego bobu bez skóry
6 łyżek oliwy z oliwek
80 g pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
mała garść delikatnie posiekanych liści bazylii
1 nieduża, pokrojona w drobną kostkę cebula,
250 ml śmietany
2 pokrojone w kostkę pomidory
200 g pokrojonego na małe kawałki sera taleggio
 
Ciasto na makaron:
450 g mąki (semolina)
4 jajka
szczypta soli
woda (ok. 60 ml)
 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Po rozwałkowaniu pokroić płaty makaronu na kwadraty o boku 12 cm (4 płaty na porcję), ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek. 

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bób, dolać śmietanę, dodać pomidory, bazylię i kawałki sera taleggio. Całość zagotować i doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne  dokładnie wysmarować oliwą z oliwek, a następnie układać kolejno płaty makaronu, farsz i kawałki sera taleggio. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie, ostatnią warstwę posmarować powstałym z farszu sosem i posypać pozostałym serem. Lasagne piec około 40 minut w temperaturze 130ºC.

 

Krem z bobu ze świeżą kolendrą

 

Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego bobu
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekana w kostkę cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek kolendry
½ szklanki Rosołu z kury Kucharek (kostki można zastąpić domowym rosołem)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek
 

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor, dodać bób, zalać rosołem, dodać posiekaną kolendrę, gotować 5 minut i zmiksować na jednolity krem. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek i kuminem. Podawać z chlebkami pita lub grzankami. 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 02.07.2013 14:43
lasagne z bobem mnie zachwyciło, inspirujący przepis!
leonowie 01.07.2013 14:09
ja też w każdej postaci :)
IwonaDD 01.07.2013 13:42
bób w każdej postaci pychota !!!
prymat