Danie na weekend: Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami i chlebem razowym

WIEPRZOWINA DUSZONA W PIWIE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I CHLEBEM RAZOWYM
Składniki dla 4 osób:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
400 g pieczarek
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 kromki chleba razowego
4 ząbki czosnku
500 ml piwa
Sól czosnkowa, papryka słodka, pieprz ziołowy, kminek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, zrumienić na oleju, a następnie dodać mięso, kminek i połowę piwa. Całość dusić do miękkości. Dodać chleb razowy i resztę piwa. Zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną duszoną wieprzowinę podawać z kwaśną śmietaną, świeżo posiekaną natką pietruszki i kluseczkami lub knedlami.
Komentarze (0)