Danie na weekend: Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami i chlebem razowym

17.12.2010
Danie na weekend: Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami i chlebem razowym

WIEPRZOWINA DUSZONA W PIWIE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I CHLEBEM RAZOWYM

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg łopatki wieprzowej bez kości

2 cebule

400 g pieczarek

4 łyżki oleju słonecznikowego

2 kromki chleba razowego

4 ząbki czosnku

500 ml piwa

Sól czosnkowa, papryka słodka, pieprz ziołowy, kminek Prymat do smaku

 

Danie na weekend: Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami i chlebem razowym 

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę, pieczarki i czosnek pokroić, zrumienić na oleju, a następnie dodać mięso, kminek i połowę piwa. Całość dusić do miękkości. Dodać chleb razowy i resztę piwa. Zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną duszoną wieprzowinę podawać z kwaśną śmietaną, świeżo posiekaną natką pietruszki i kluseczkami lub knedlami.  

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat