Czosnek staropolski to wyjątkowa kompozycja czosnku oraz specjalnie wyselekcjonowanych przypraw: kminku, majeranku, natki pietruszki, liści kopru, szczypiorku oraz kolendry. Taka aromatyczna mieszanka z pewnością przywoła smak tradycyjnych potraw kuchni polskiej i nada im intensywny akcent zapachowy i smakowy. Czosnkiem staropolskim możemy błyskawicznie podkreślić charakter każdej potrawy. Szczególnie polecany go do przyrządzania potraw z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny oraz drobiu. Doskonały zarówno do dań zimnych, jak i gorących, nadaje się do gotowania, pieczenia i grillowania. Można nim także aromatyzować ocet i oliwę. Łączy się doskonale z różnymi warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia, kalafior, ziemniak itd. Bardzo często używa się czosnku do przyrządzania różnych marynat. Doskonale podkreśla smak kiełbas i innych wędlin. Czosnek staropolski jest niezastąpioną przyprawą podczas przygotowania potraw i przekąsek na wielkanocny stół.
By staropolskim tradycjom stało się zadość prezentujemy przepis na pyszny, pieczony boczek- wprost idealny na świąteczny stół.
Boczek pieczony
1 kg surowego chudego boczku, 2 cebule , 1 łyżka margaryny, 1 łyżeczka papryki słodkiej Prymat, ½ łyżeczki czosnku staropolskiego Prymat, sól
Boczek oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Boczek natrzeć czosnkiem staropolskim oraz papryką i odstawić na 2 godz. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać stopioną margaryną i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do boczku. Piec jeszcze 15 min. Upieczony boczek ostudzić i pokroić w cienkie plastry.