Kwitnące forsycje, a nawet wiosenno-przedświąteczne porządki są oznakami zbliżającej się wielkimi krokami wiosny. Wszystkie te rytuały znane od lat wszystko napawają nas nadzieją i optymizmem.
Wiele z tradycji wielkanocnych już przeminęło. Bezpowrotnie odeszły takie zwyczaje jak pogrzeb żuru, czy topienie Judasza. Niewielu z nas w ogóle słyszało o takich obrzędach, jeszcze mniej kojarzy z autopsji tego typu zwyczaje. Jednak, jak mówią wszelkie opracowanie folklorystyczne, to się naprawdę działo i to powszechnie. Brzmią one dla nas wręcz śmiesznie, czasem nieco przerażające i dziwaczne. Są one tak niezwykłe, że aż chwilami trudno uwierzyć, że ktoś w nie naprawdę wierzył, a nawet praktykował...
Jedzenie bazi
Choć brzmi to dziwnie, to niegdyś wierzono, że połkniecie bazi z palemki wielkanocnej przynosi zdrowie oraz bogactwo. Chroni od wszystkich chorób gardła.
Zakaz pieczenia chleba przez tydzień
Na tydzień przed Niedzielą Palmową gospodynie wiejskie przestawały piec chleb. Nie wolno było tego robić aż do Wielkiego Tygodnia. Jeżeli którakolwiek z gospodyń by ten zakaz złamała, mogłaby sprowadzić na całą wieś suszę. Jedynym sposobem, aby się od tego uchronić, było ukaranie winnej przez wrzucenie jej i jej garnków do rzeki lub jeziora!
Świąteczne porządki
Zabobonnie wierzono, że dzięki porządkom wymiata się z domu zło i choroby. Sprzątanie, jak wiemy, to podstawa higieny.
Topienie Judasza
To sposób na „wymierzanie” sprawiedliwości… kukle ze słomy. W wielka środę młodzież, a szczególnie chłopcy, topili kukłę odzianą w łachy i ciskali w nią grudami błota i kamieniami.
Lany poniedziałek
Wszystko po to, żeby wyjść za mąż. Jeśli panna została oblana woda, zwiększało to jej szanse na zamążpójście.
Jedzenie chrzanu
Staropolska, wielkanocna tradycja mówi, że należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, następnie chuchnąć 3 razy w komin, a uchroni to nasz żołądek przed dolegliwościami po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw. Właściwości zdrowotne chrzanu pochodzą z występujących w nim soli mineralnych, olejku lotnego i licznych witamin.
TUTAJ MOŻECIE PRZECZYTAĆ O WŁAŚCIWOŚCIACH CHRZANU
(Wszystkie powyższe ciekawostki pochodzą z tej strony)
Jedzenie żuru i śledzia
Dlatego też proponujemy przepis na tradycyjny Żur oraz Śledzia:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
„ŚWIĘCONKA WIELKANOCNA”
zupa świąteczna autorstwa mamy Roberta Sowy, pani Marii
Składniki dla 10 osób:
2 l serwatki
150 g świątecznej wędzonej szynki
100 g gotowanego boczku
150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
mały kawałek chrzanu
5 ugotowanych żółtek
1 łyżka mąki
2 łyżki chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
TATAR ZE ŚLEDZIA MATIAS PODANY NA PIECZYWIE RAZOWYM Z SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM
300 g filetów śledziowych
150 g marynat (papryka, korniszony, borowiki)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pęczek dymki
Sok z ½ cytryny
2 łyżeczki keczupu
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz ziołowy Prymat
Sos:
50 g marynowanych podgrzybków
1 łyżka suszonego kopru Prymat
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu pszczelego
50 ml miodu pitnego
Szczypta czosnku granulowanego Prymat
4 kromki pieczywa razowego
1-2 łyżki masła
4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze
4 pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe, marynaty i dymkę pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę z oliwek, szczypiorek, keczup oraz sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem ziołowym.
Przygotować sos: podgrzybki pokroić w kostkę, dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z pieczywa razowego bułki wyciąć krążki i obsmażyć je na maśle.
Tatar ułożyć na grzankach, udekorować cząstkami jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych. Przed podaniem skropić sosem miodowo-musztardowym.
Sos remulade
1 szklanka majonezu, 1 cebula (6 dag), 1 ząbek czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki musztardy, szczypta cukru pudru, 1 łyżeczka imbiru Prymat, sól, pieprz biały mielony Prymat
Cebulę, czosnek oraz jajka obrać i drobno posiekać. Majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z cebulą, czosnkiem i jajkami. Przyprawić do smaku cukrem, solą, imbirem Prymat i pieprzem Prymat. Podawać do wędlin, mięs na zimno, pasztetów i ryb.