Zalewa do ryżu
Składniki:
1 litr octu ryżowego
800 g cukru
300 g soli
100 ml mirin (ew. Sake)
1 liść kombu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Powstały sos ostudzić, przed użyciem wyjąć liść kombu.
RYŻ SUSHI
Składniki:
1 kg ryżu do sushi
1 litr wody
300 ml zalewy do ryżu
Sposób przygotowania:
Ryż płukać pod bieżącą wodą do momentu, kiedy woda będzie klarowna. Następnie ryż osączyć przez sito, wsypać do garnka i zalać odmierzoną ilością wody. Ryż należy gotować 20 minut, po czym pozostawić na kolejne 20 minut do odparowania. Gotowy ryż przełożyć do większej miski, dodać zalewę ryżową i energicznie wymieszać. Ryż nadaje się do przygotowywania sushi po schłodzeniu do temperatury ok. 40ºC.
CALIFORNIA GOLD
Składniki:
½ wodorostu nori
50 g ryżu sushi
Chrzan wasabi do smaku
Kremowy serek philadelphia do smaku
2 paluszki krabowe
¼ awokado
1/8 ogórka
70 g łososia norweskiego
Sposób przygotowania:
Nori ułożyć na macie bambusowej, następnie równomiernie rozłożyć ryż i obrócić nori z ryżem tak, aby wodorost był na wierzchu. Dodać wasabi, serek Philadelphia, paluszek krabowy, posiekanego ogórka i awokado. Całość zwinąć w rolkę, na wierzchu każdej z nich ułożyć plastry łososia i ścisnąć, aby uformować łososia. Każdą rolkę pokroić na 8 kawałków. Podawać z imbirem i sosem sojowym.
OCEAN ROLL
Składniki:
½ wodorostu nori
50 g ryżu sushi
Chrzan, chili, majonez do smaku
20 g mięsa z kraba
¼ ogórka
1/8 awokado
Sposób przygotowania:
Nori ułożyć na macie bambusowej, równomiernie rozłożyć na nim ryż, a następnie odwrócić nori tak, aby wodorost był na wierzchu. Dodać wasabi, chili, majonez, mięso z kraba, posiekany ogórek i awokado. Całość zwinąć w rolkę. Na wierzchu rolki ułożyć krewetki, przekładając je awokado. Ścisnąć rolkę, żeby uformować krewetki z awokado, a następnie pokroić na 8 kawałków. Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
SUSHI MAKI
Składniki:
½ wodorostu nori
30 g ryżu do sushi
Chrzan wasabi do smaku
20 g łososia norweskiego (tuńczyka, krewetki, ogórka lub awokado)
Sposób przygotowania:
Nori ułożyć na macie bambusowej, następnie równomiernie rozłożyć na niej ryż, pozostawiając wolny od ryżu górny brzeg nori o szerokości ok. 1 cm. Środek ryżu posmarować chrzanem wasabi, a następnie ułożyć na nim łososia (ew. Inną rybę lub warzywo), całość zwinąć w rolkę, pokroić na 6 kawałków. Podawać z imbirem i sosem sojowym.
SUSHI NIGIRI
Składniki:
18 g ryżu sushi
Chrzan wasabi do smaku
Ok. 10 g plaster łososia norweskiego lub innej ryby
Sposób przygotowania:
Z ryżu uformować kulki, lekko zgnieść boki palcami, na górną część ryżu nałożyć odrobinę chrzanu wasabi, a na nim rozłożyć łososia Nigiri należy podawać z imbirem i sosem sojowym.