Cykl grillowy: Grillowanie ze Smakiem

Ogórki pochodzą od owocu jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, która rośnie w Indiach, gdzie jest znana od blisko 3 tysięcy lat. Chcąc zasiać ogórki konieczna jest odpowiednia żyzna gleba, a także temperatura powyżej 18 stopni, gdyż jest to warzywo ciepłolubne.
Jest to jedno z najzdrowszych z warzyw, a o jego pozytywnym działaniu na nasz organizm można napisać bardzo wiele. Ogórki są przede wszystkim są bogate w sole mineralne, dzięki czemu skutecznie regulują pracę serca, nerek oraz wątroby. Pomagają usuwać wodę z organizmu, a więc są idealne dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. Dodatkowo ogórki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu zjedzone potrawy są lepiej przyswajane. Pewnie dlatego tak często goszczą na stołach w formie surowej, kwaszonej lub konserwowanej.
„Smak” poznał sekret doskonałego przyrządzania ogórków konserwowych i od lat pielęgnuje swoją unikalną recepturę. Najlepszej jakości ogórki oraz odpowiednie proporcje wody, cukru, octu i gorczycy sprawiają , że smakują one naprawdę wyjątkowo. Są doskonałe zarówno jako przystawka, dodatek do kanapek i składnik dań obiadowych z mięsem i ziemniaczkami. Ogórki konserwowe lubiane są w roli zakąski do wódki lub śledzi marynowanych w occie. Z pewnością sprawdzi się jako smakowity dodatek do przygotowywanych na grillu mięs.
Komentarze (0)