Torcik z marynowanych grillowanych warzyw
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry bakłażan bez skóry
3 białe szparagi
3 zielone szparagi
1 czerwona papryka bez skóry
1 marynowany karczoch
½ pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry
1 cytryna
M arynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Oregano, tymianek, papryka Prymat
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
500 g serka philadelphia
8 kromek ciemnego pieczywa tostowego
Sól, biały pieprz, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Do dekoracji:
Pomidor
2 białe szparagi
2 zielone szparagi
1 rzodkiewka
Brokuły
Bratki
Sposób przygotowania:
Umyte, pokrojone warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumienić na grillu. Następnie warzywa przełożyć do miseczki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usunąć skórkę i ściśle ułożyć je w formie do tortu. Na pieczywie ułożyć serek philadelphia, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach ułożyć kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i serek. Tak przygotowany torcik udekorować pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skropić auszpikiem.
Mogą Ci się przydać: