Bakłażan to… i tu od razu zaskoczenie. Nie jest przecież słodki i wydawałoby się, że to typowe warzywo, a jednak nie, to owoc, przynajmniej z botanicznego punktu widzenia. Ze względu na to, że sam nie ma mocnego smaku, często mówi się, że może służyć raczej za dodatek do potraw, a nie danie samo w sobie. Czy tak jest naprawdę – przekonajcie się sami!
Bakłażan – co to takiego?
Bakłażan do Europy przywędrował najprawdopodobniej za pośrednictwem Maurów, w Polsce znany jest od XVI wieku, a zastosowanie w kuchni znalazł dopiero w XIX, ponieważ wcześniej był traktowany jako roślina ozdobna. Kształtem przypomina gruszkę i dlatego nazywa się go czasem „gruszką miłości”. Dlaczego miłości? Ano dlatego, że uważany jest za afrodyzjak, czyli produkt zwiększający uczucia.
Bakłażan i cukinia, czyli dobrzy przyjaciele
Bakłażan z cukinią mają nie tylko podobny kształt. Przede wszystkim świetnie się łączą w różnych daniach. Wspólnie mogą być składnikami na przykład leczo, różnego rodzaju zapiekanek i potrawek. Są do siebie podobne, ale oczywiście w wielu aspektach inne, dlatego znakomicie się uzupełniają. Jeśli kupujemy cukinię, to nie zaszkodzi dorzucić do koszyka też bakłażan – przyda się!
Co jeszcze z bakłażana?
Z bakłażana przygotujemy bardzo wiele różnorodnych dań. Znakomicie smakuje nadziewany, nie tylko dzięki delikatnemu smakowi, ale także kształtowi – po wydrążeniu tworzy atrakcyjne – również wizualnie – łódeczki, które świetnie nadają się do tego, żeby wypełnić je kaszą z mięsem czy pomidorami. Fani kotletów w wersji wegetariańskiej na pewno skuszą się na panierowane plastry bakłażana. Ma on także zastosowanie w sałatkach. Nie wolno go jeść na surowo, ale po obróbce termicznej może być atrakcyjnym i smacznym dodatkiem do sałaty. Tak samo dobrze pasuje do pizzy, mimo że nie tak często spotyka się w restauracjach pizzę z takim dodatkiem. I wreszcie – bakłażan można też gotować, a potem przyrządzać z niego przepyszne dipy i pasty, jak choćby robiący ostatnio furorę krem ajwar.
Czym przyprawiać bakłażana?
Bakłażan to składnik, który zdecydowanie wymaga doprawienia. Po pierwsze – jeśli go smażymy, powinniśmy pamiętać o tym, że wchłania sporo tłuszczu. Możemy temu w jakiejś mierze zaradzić, jeśli przed smażeniem pokrojone plastry posolimy, odstawimy na 30 minut, przelejemy zimną wodą, a następnie osuszymy. Dobrze jest też wiedzieć, że sól i pieprz to czasem za mało. Bakłażan znakomicie łączy się z oregano, jedną z najważniejszych przypraw kuchni włoskiej. To obowiązkowy składnik takich dań jak spaghetti, a także leczo. Oregano najwięcej właściwości smakowych zachowuje, jeśli doda się je mniej więcej 10 minut przed zakończeniem przygotowywania potrawy. Pamiętajmy o tym również w przypadku bakłażana!
Pozostaje mi życzyć smacznego wszystkim, którzy sięgną zaraz po bakłażan i spróbują jakiejś potrawy z jego udziałem. Szukającym inspiracji polecam przepisy zamieszczone poniżej:
Potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami |
|
Smażone bakłażany z dipem meksykańskim |
|
Spaghetti z mięsem mielonym, bakłażanem i suszonymi pomidorami |
Pizza z bakłażanem |
|
Nadziewany bakłażan |
|
Bakłażan zapiekany z cukinią i sałatką warzywno-owocową |