Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciekawostka: Co to za potrawa?

Ciekawostka: Co to za potrawa?

Maściupla, prażone, prażonka, pieczonka, duszonka, ziemniaki po cygańsku… to danie znane szczególnie na Śląsku. Jest to jednogarnkowe danie w warzyw takich jak ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, buraki - zależnie od preferencji. Do tego dodaje się mięso takie jak boczek i kiełbasa, a całość wykłada się i przykrywa liśćmi kapusty. Potrawa powinna być przyrządzana w garnku żeliwnym na ognisku. 

bietka 16.10.2013 14:46
pewnie jest to pyszne :)
caralajna 16.10.2013 14:32
widziałam w przepisach 'to' u kilku użytkowników, pomysł jest rewelacyjny i koniecznie chcę kupić sobie taki garnek. podobno są takie w sklepach z art. ogrodniczo-budowlanymi (nie wiem czy można podawać nazwy) za około 60 zł. gotowanie na świeżym powietrzu i żywym ogniu musi być bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak