Zupy są ważnym elementem świątecznych posiłków. Doskonale rozgrzewają przybyłych gości i zaspakajają pierwszy głód. Boże Narodzenie w wielu domach nie mogą obyć się bez zupy rybnej – podajmy ją z oryginalnym dodatkiem. W świąteczne dni możemy dodatkowo zaserwować coś niestandardowego, co powiecie na inspirację z odległej Kanady, czyli świąteczną zupę pomidorową z ginem?
Zupa rybna Konrada Birka z grzybami, suszonymi pomidorami i koperkiem
Składniki:
80 g świeżego łososia
80 g sandacza
80 g dorsza
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Pieprz cytrynowy
50 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
100 g pokrojonej w kostkę włoszczyzny
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego
60 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
100 ml śmietany
kilka gałązek posiekanego koperku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy, sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone ryby pokrój w kostkę, rozłóż na blasze, skrop oliwą i oprósz pieprzem cytrynowym. Ryby wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, wyjmij i ostudź.
Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmaż borowiki, dodając włoszczyznę i ząbki czosnku. Wlej wino bulion, całość gotuj, dodając suszone pomidory i śmietanę. Pod koniec gotowania dodaj kawałki upieczonych ryb i koperek. Zupę dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z z cytryny.
Zupa rybna Tomasza Jakubiaka z szyjkami rakowymi w cieście
Składniki:
4 pietruszki
3 marchewki
kawałek selera naciowego
1 bulwę kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy
1 gałązka tymianku
1 tuszka karpia
2 płotki
1 okoń
3 raki
1 gwiazdka anyżu
kilka ziaren ziela angielskiego
koniak do smaku
1 puszka pomidorów
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki kurkumy
2 jajka
½ szklanki mąki kukurydzianej
Woda mineralna
Garść szyjek rakowych
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz, umyj i pokrój na kawałki. Na patelni, na 1 łyżce rozgrzanego oleju rzepakowego i 1 łyżce oliwy lekko przesmaż warzywa, a następnie dodaj 1 gałązkę tymianku i podzielone na kawałki ryby.
Dorzuć anyż i kilka ziaren ziela angielskiego, wymieszaj i podsmażaj, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Następnie zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory . Całość dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito.
Z jajek, mąki kukurydzianej, odrobiny wody mineralnej i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.
Kanadyjska świąteczna zupa pomidorowa z ginem <przepis Marka Widomskiego>
Składniki:
50 ml klarowanego masła
4 plastry bekonu
250 g pokrojonych w plastry pieczarek
5 świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
Pieprz i sól do smaku
500 ml bulionu
5 g świeżego tymianku
75 ml wytrawnego ginu
250 ml śmietany
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej masło, dodaj bekon i pieczarki, posyp świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem przesmaż kilka minut. Następnie dodaj pomidory oraz ząbki czosnku. Całość jeszcze chwilę smaż, a następnie wlej bulion, dodaj tymianek, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut. Zestaw z ognia, lekko przestudź i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj gin, ponownie postaw na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Przed samym podaniem dodaj śmietanę i już nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z grzankami tymiankowymi.