Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Boczek na talerzu, czyli Mirosław Drewniak poleca

Boczek na talerzu, czyli Mirosław Drewniak poleca

Szukacie pomysłu na domową smaczną wędlinę lub pyszne danie mięsne? Polecamy boczek – chrupiący, soczysty i lekko tłuściutki. Doskonale smakuje solo, z pieczywem i jako mięsnych dodatek do obiadu.

Dość pracochłonny proces przygotowania boczku sprawia, że często podchodzimy do jego przyrządzenia sceptycznie. Łatwiej i zdecydowanie szybciej jest wybrać jeden z wielu postawionych na sklepowych półkach. Tylko że efekt nie będzie ten sam. Boczek przygotowany w domu jest chrupiący, soczysty i niezwykle aromatyczny. Zamarynowany w przyprawach – majeranku, który absolutnie zawsze powinien być do niego dodawany, kminku i czosnku – dzień przed jego obsmażeniem - zyska zadowalający podniebienia efekt.

Aby boczek był miękki i soczysty, polecamy najpierw go obsmażyć, a następnie dusić. 

Tak przygotowany boczek wprost doskonale będzie smakował solo, ze świeżym pieczywem lub jako mięsny dodatek do obiadu. To, którą opcję wybierzecie - zależy tylko od Was.

 

 

Krok 1 – lista zakupów (6-8 porcji)
1,5 kilogramowy płat świeżego boczku bez kości, ze skórą
1/2 główki czosnku
sól
1 łyżeczka tłuczonego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
1/2 litra czerwonego wytrawnego wina

Krok 2.
Dzień wcześniej zamocz w winie majeranek i kminek, dopraw mocno solą i posiekanym czosnkiem. Boczek rozetnij wzdłuż i rozłóż. Zanurz go w doprawionym winie na 24 godziny.

Krok 3.
Następnego dnia wyjmij boczek z marynaty (tę zachowaj) i ułóż na desce skórą do góry.

Krok 4.
Ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Zroluj mocno sznurkiem, zostawiając skórę na górze. Tak przygotowaną roladę natrzyj pieprzem.

Krok 5.
Mocno obsmaż boczek w żeliwnym lub teflonowym naczyniu bez dodatkowego tłuszczu. Podlewaj winem, w którym się marynował i obracaj, aby nabrał równomiernego koloru. Duś do miękkości.

Krok 6.
Boczek wyjmij, ułóż na desce, przyciśnij drugą deską i schłódź. Przed podaniem usuń sznurek i pokrój mięso w plastry.

Maridka19 19.02.2016 08:52
Bardzo smaczna propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak