Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu. A więc do dzieła, tzn. do kuchni. Dzisiaj proponuję bakłażana zapiekanego z mozzarellą, czyli wariację na temat włoskiego "caprese".
Krok 1
1 bakłażan
1 szalotka
1 ząbek czosnku
oliwa
świeża bazylia
1 dojrzały pomidor
1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli
sól
pieprz
Krok 2
Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.
Krok 3
Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4
Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Pomidora i ser mozzarella pokrój w plastry.
Krok 6
Na cebuli i czosnku poukładaj plastry bakłażana, następnie plastry sera mozzarella, listki bazylii i plastry pomidora.
Krok 7
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.
Łukasz KonikUrodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni. |