Klemens von Metternich zlecił swojemu kucharzowi przygotowanie wyjątkowego deseru bez kremu, który zaskoczy podniebienia dworu. Książę, znany z wyrafinowanego zmysłu smaku mógł wychwycić nawet najmniejsze kulinarne niedociągnięcie. Deser musiał być perfekcyjny, jeśli kucharz chciał utrzymać swoją posadę…
Tak rozpoczyna się historia powstania tortu Sachera – słynnego arcydzieła, łączącego w sobie gorzki smak czekolady i słodkiej konfitury. W wyniku choroby nadworny kucharz nie mógł jednak podjąć wyzwania, które nieoczekiwanie stanęło przed 16-letnim czeladnikiem Franzem Sacherem. Zamiast popaść w rozterkę, młody adept sztuki kulinarnej całkowicie oddał się swojej misji, nie zapominając o tym, co może zaważyć na jakości wypieku – najświeżych i najlepszej jakości jajkach, tak potrzebnych w przygotowaniu doskonałego ciasta. W trakcie kuchennych zmagań wpadł na genialny pomysł, który do dziś tysiące kucharzy i gospodyń domowych powtarza w swoich kuchniach – czekoladowe dzieło wzbogacił o smak morelowej konfitury. Zachwycił księcia, zdobywając też serca dam dworu.
Pomimo, że receptura oryginalnego wypieku do dziś pozostaje tajna, wielu cukierników wciąż podejmuje wyzwanie w stworzeniu doskonałego tortu. Prawdopodobnie nigdy nie odkryjemy wszystkich tajemnic tortu skrywanych od dwóch wieków, jednak możemy naśladować smak arcydzieła Sachera, pamiętając przy tym o kilku najistotniejszych wskazówkach.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy gorzkiej czekolady, która jest jego nieodłącznym towarzyszem, harmonijnie związanym z konfiturą. Czekolada koniecznie musi być jak najbardziej naturalna, bez dodatku konserwantów i najlepiej o zawartości kakao powyżej 70%. Nie powinniśmy podejmować tego kulinarnego wyzwania, jeżeli nie jesteśmy przekonani, że na kuchennym stole znajdują się świeże jajka, o doskonałym smaku. Polecamy tutaj sprawdzone jajka z chowu wolno wybiegowego od Kurki Wolnej. Ważne jest też to, aby do ciasta użyć również dobrej śmietanki i masła, które należy uprzednio schłodzić. Musimy pamiętać o tym, żeby każdy z mieszanych przez nas składników został pozbawiony wszelkich grudek i nierówności. Idealnie gładka masa jest jednym z sekretów Sachera. Kiedy przełożymy upieczone ciasto słodką morelową konfiturą i oblejemy je czekoladową polewą, możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem niezwykłego kulinarnego dzieła. Najlepiej smakuje podawane z kleksem z niesłodzonej bitej śmietany i kawą. Na koniec nie pozostaje nic innego jak życzyć "Guten appetit"!
Materiał powstał we współpracy z: www.kurkawolna.pl