Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Austriacki król deserów

Austriacki król deserów

 

Klemens von Metternich zlecił swojemu kucharzowi przygotowanie wyjątkowego deseru bez kremu, który zaskoczy podniebienia dworu. Książę, znany z wyrafinowanego zmysłu smaku mógł wychwycić nawet najmniejsze kulinarne niedociągnięcie. Deser musiał być perfekcyjny, jeśli kucharz chciał utrzymać swoją posadę…

 

Austriacki król deserów

 

Tak rozpoczyna się historia powstania tortu Sachera – słynnego arcydzieła, łączącego w sobie gorzki smak czekolady i słodkiej konfitury. W wyniku choroby nadworny kucharz nie mógł jednak podjąć wyzwania, które nieoczekiwanie stanęło przed 16-letnim czeladnikiem Franzem Sacherem. Zamiast popaść w rozterkę, młody adept sztuki kulinarnej całkowicie oddał się swojej misji, nie zapominając o tym, co może zaważyć na jakości wypieku – najświeżych i najlepszej jakości jajkach, tak potrzebnych w przygotowaniu doskonałego ciasta. W trakcie kuchennych zmagań wpadł na genialny pomysł, który do dziś tysiące kucharzy i gospodyń domowych powtarza w swoich kuchniach – czekoladowe dzieło wzbogacił o smak morelowej konfitury. Zachwycił księcia, zdobywając też serca dam dworu.

 

Pomimo, że receptura oryginalnego wypieku do dziś pozostaje tajna, wielu cukierników wciąż podejmuje wyzwanie w stworzeniu doskonałego tortu. Prawdopodobnie nigdy nie odkryjemy wszystkich tajemnic tortu skrywanych od dwóch wieków, jednak możemy naśladować smak arcydzieła Sachera, pamiętając przy tym o kilku najistotniejszych wskazówkach.

 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy gorzkiej czekolady, która jest jego nieodłącznym towarzyszem, harmonijnie związanym z konfiturą. Czekolada koniecznie musi być jak najbardziej naturalna, bez dodatku konserwantów i najlepiej o zawartości kakao powyżej 70%. Nie powinniśmy podejmować tego kulinarnego wyzwania, jeżeli nie jesteśmy przekonani, że na kuchennym stole znajdują się świeże jajka, o doskonałym smaku. Polecamy tutaj sprawdzone jajka z chowu wolno wybiegowego od Kurki Wolnej. Ważne jest też to, aby do ciasta użyć również dobrej śmietanki i masła, które należy uprzednio schłodzić. Musimy pamiętać o tym, żeby każdy z mieszanych przez nas składników został pozbawiony wszelkich grudek i nierówności. Idealnie gładka masa jest jednym z sekretów Sachera. Kiedy przełożymy upieczone ciasto słodką morelową konfiturą i oblejemy je czekoladową polewą, możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem niezwykłego kulinarnego dzieła. Najlepiej smakuje podawane z kleksem z niesłodzonej bitej śmietany i kawą. Na koniec nie pozostaje nic innego jak życzyć "Guten appetit"! 

 

Austriacki król deserów

 

Materiał powstał we współpracy z: www.kurkawolna.pl

wiejska-chatka 21.11.2013 08:48
Coś dla mojej żony. Uwielbia torciki. A ten wygląda wyśmienicie.
bietka 19.11.2013 15:10
pysznosci :)
wyattearp 19.11.2013 07:33
przepyszny !!!!!!!!!
Mniam 15.11.2013 21:54
Zabrałabym taki czekoladowy torcik do siebie. Wygląda przepysznie!
Rafał10 15.11.2013 20:05
Patrząc na zdjęcie kawałka tortu można powiedzieć, że na pewno jest pyszny... już czuję ten delikatny, czekoladowy smak w ustach... Pewnie wielu cukierników oddałoby wiele za jego recepturę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak