Aromatyczna i soczysta gicz cielęca zapieczona z warzywami według Krzysztofa Wojtala

24.02.2016
Aromatyczna i soczysta gicz cielęca zapieczona z warzywami według Krzysztofa Wojtala

Tym treściwym i pysznym mięsnym daniem oczarujesz domowników, ale także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Kto kiedykolwiek miał wątpliwości, czy przyrządzić gicz cielęcą, pozbędzie się ich całkowicie w trakcie gotowania w oparciu o ten przepis. W prosty i szybki sposób zapieczemy w piekarniku w jednym zawiniątku mięso i warzywa, dzięki czemu soki, smaki i aromaty doskonale się przenikną i wytworzą unikatowy, pięknie pachnący sos.

Sekret i uroda tego dania tkwi w prostocie oraz wykorzystaniu typowo polskich, tradycyjnych produktów doskonałej jakości. Dorodne kawałki giczy cielęcej, a do tego warzywa – marchew, seler, cebula, koper i czosnek. Tak niewiele, lecz idealne połączenie sprawi, że otrzymamy wykwintne danie. Obiad lub kolacja z giczą cielęcą w roli głównej to interesujące i z pewnością bardzo przyjemne doznanie smakowe, które będzie długo wspominane.

Sposób zapieczenia ma przynajmniej dwie zalety – jest bardzo prosty i gwarantuje osiągnięcie doskonałego smaku wynikającego z połączenia aromatów mięsnych i warzywnych. Sos powstały w wyniku pieczenia da solidną podstawę dla przygotowania pysznej zalewy. Wystarczy jedynie dodać śmietanę oraz posiekany koper. Gicz cielęca przygotowana zgodnie z taką recepturą to godna reprezentacja dań kuchni polskiej.  Polecamy przepis Krzysztofa Wojtala!

 

Krok 1 – lista zakupów (4 osoby)

4 gicze cielęce
500 g marchwi
200 g selera
200 g cebuli
6 ząbków czosnku
koper
200 g śmietany
sól
pieprz

Krok 2

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Krok 3

Czosnek drobno posiekaj.

Krok 4

Gicze cielęce umyj, posól, gotuj w wodzie przez około 20 minut, a następnie wyjmij i odsącz.

Krok 5

Każdą gicz ułóż na osobnym pergaminie, obłóż warzywami, zawiń i wszystkie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Piecz 30 minut.

Krok 6

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i oddziel mięso od warzyw.

Krok 7 – przygotowanie sosu

Sos, który pozostał z pieczenia wraz z warzywami przelej do rondelka. Dodaj śmietanę, posiekany koper i podgrzej.

Krok 8

Pieczone gicze cielęce podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

06.03.2016 16:23
bardzo apetyczne

Linka2107

29.02.2016 09:54
wygląda przepysznie :)

Maridka19

25.02.2016 08:11
Takie dania są bardzo smaczne :)

anka1988

24.02.2016 21:44
Danie podane przepięknie! na pewno bardzo smaczne.

Futka

24.02.2016 12:21
Wygląda bajecznie smacznie! Przepis koniecznie do wypróbowania :D
prymat