Tym treściwym i pysznym mięsnym daniem oczarujesz domowników, ale także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Kto kiedykolwiek miał wątpliwości, czy przyrządzić gicz cielęcą, pozbędzie się ich całkowicie w trakcie gotowania w oparciu o ten przepis. W prosty i szybki sposób zapieczemy w piekarniku w jednym zawiniątku mięso i warzywa, dzięki czemu soki, smaki i aromaty doskonale się przenikną i wytworzą unikatowy, pięknie pachnący sos.
Sekret i uroda tego dania tkwi w prostocie oraz wykorzystaniu typowo polskich, tradycyjnych produktów doskonałej jakości. Dorodne kawałki giczy cielęcej, a do tego warzywa – marchew, seler, cebula, koper i czosnek. Tak niewiele, lecz idealne połączenie sprawi, że otrzymamy wykwintne danie. Obiad lub kolacja z giczą cielęcą w roli głównej to interesujące i z pewnością bardzo przyjemne doznanie smakowe, które będzie długo wspominane.
Sposób zapieczenia ma przynajmniej dwie zalety – jest bardzo prosty i gwarantuje osiągnięcie doskonałego smaku wynikającego z połączenia aromatów mięsnych i warzywnych. Sos powstały w wyniku pieczenia da solidną podstawę dla przygotowania pysznej zalewy. Wystarczy jedynie dodać śmietanę oraz posiekany koper. Gicz cielęca przygotowana zgodnie z taką recepturą to godna reprezentacja dań kuchni polskiej. Polecamy przepis Krzysztofa Wojtala!
Krok 1 – lista zakupów (4 osoby)
4 gicze cielęce
500 g marchwi
200 g selera
200 g cebuli
6 ząbków czosnku
koper
200 g śmietany
sól
pieprz
Krok 2
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Czosnek drobno posiekaj.
Krok 4
Gicze cielęce umyj, posól, gotuj w wodzie przez około 20 minut, a następnie wyjmij i odsącz.
Krok 5
Każdą gicz ułóż na osobnym pergaminie, obłóż warzywami, zawiń i wszystkie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Piecz 30 minut.
Krok 6
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i oddziel mięso od warzyw.
Krok 7 – przygotowanie sosu
Sos, który pozostał z pieczenia wraz z warzywami przelej do rondelka. Dodaj śmietanę, posiekany koper i podgrzej.
Krok 8
Pieczone gicze cielęce podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami.