Warto pamiętać o ziołach, które wspomagają trawienie.
Bazylia
- Doskonała w łagodny zaburzeniach trawienia, ułatwia trawienie, m.in. dzięki pobudzeniu wydzielania soków żołądkowych.
- Jest ziołem niemal uniwersalnym, szczególnie polecanym do sałatek, ryb i drobiu.
Jałowiec
- Ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
- Pasuje do pieczeni, duszonych warzyw, sałatek, pasztetów, a także do marynowania ryb i kiełbas.
Lubczyk
- Przetwory z lubczyku stosuje się przede wszystkim w lekkich zaburzeniach czynności nerek oraz zmniejszonym wydalaniu składników mineralnych i szkodliwych produktów przemiany materii.
- Podnosi walory smakowe zup, zwłaszcza rosołu.
Kolendra
- Łagodzi uczucie sytości. Przeciwdziała wzdęciom.
- Doskonała do grzybów, marynat i pasztetów.
Majeranek
- Ułatwia trawienie tłuszczów oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
- Niezbędny do wszelkich potraw z warzyw strączkowych jak zupa fasolowa, grochowa, fasolka po bretońsku i wiele innych.
Tymianek
- Przyspiesza proces trawienia.
- Doskonały do drobiu, zawiesistych zup i sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny.
Kminek
- Zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia.
- Dodawany jest do potraw ciężkostrawnych i tłustych, szczególnie do dań z fasoli, kapusty gotowanej, kiszonej lub surowej,
GRILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI W MARYNACIE CZOSNKOWO-ROZMARYNOWEJ Z SUSZONYMI BOROWIKAMI
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 gałązki świeżego rozmarynu
3 zmiksowane na proszek suszone borowiki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
Sól, chili pieprz cayenne, pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię wysmarowaną oliwą z oliwek.
Tak przygotowanego łososia norweskiego podawać z grzankami ziołowymi.
KREWETKI KRÓLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
Bazylia, Tymianek Prymat
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
2 łyżki masła
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Bukiet kolorowych sałat
Sól, Pieprz biały Prymat
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło i przyprawy, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z bukietem kolorowych sałat.