ABC Przypraw we Włoskim klimacie

17.07.2014
ABC Przypraw we Włoskim klimacie

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. A Polacy pokochali pizzę i bolognese niemal jak bigos czy pierogi.

Niezwykle bogata, a przy tym smaczna, zdrowa i prosta kuchnia włoska w przygotowaniu podbiła serca milionów ludzi. To nie tylko pizza, penne i mozzarella. To także doskonałe sałatki, w których nie może zabraknąć oliwek i pomidorów, także tych suszonych. Ważne też są różne rodzaje sałaty, jak gorzkawa w smaku rukola czy też roszponka. Każdy region ma swoją specyfikę i typową dla siebie sałatkę. Sałatka sycylijska to anchois, pomidory suszone i czerwona papryka, toskańska to czerstwy chleb krojony w kostkę z rukolą, pomidorami i ogórkiem, a florencka bazuje na sałacie lodowej, kukurydzy i serach: z niebieską pleśnią i Camembert. Sałatki włoskie wyróżniają się bogactwem ziół, takich jak bazylia i oregano, które nie tylko nadają smak i aromat, ale pobudzają pracę żołądka i korzystnie wpływają na przemianę materii. Każda z tych sałatek smakuje najlepiej z sosem z oliwą i odpowiednimi ziołami.

Sos sałatkowy włoski powstał z myślą o wszystkich smakoszach kuchni włoskiej oraz zwolennikach lekkich dań. Sos powstał na bazie podstawowych śródziemnomorskich ziół. Delikatny smak oregano i wyjątkowy zapach bazylii tworzą jego wyjątkowy charakter. Sałatka z sosem włoskim to doskonały pomysł na lekki obiad.

 

ABC Przypraw we Włoskim klimacie

 

Sos sałatkowy włoski będzie doskonale harmonizował ze smakiem świeżych warzyw, serów, na przykład camembert, mozzarelli, drobiu lub szynki parmeńskiej. W roli składników włoskich sałatek szczególnie polecamy rukolę, oliwki i pomidory. Sos sałatkowy przygotowujemy łącząc go z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatkę możemy podawać na przykład z dodatkiem bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.

 

Sałatka Mediteran z makaronem i suszonymi pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie (120 g) Sałaty Eisberg Mediteran Mix

200 g ugotowanego makaronu penne

1 łyżka Pomidorów suszonych Smak

1 łyżka Oliwek czarnych Smak

1 łyżka Oliwek zielonych Smak

1 łyżka Kaparów Smak

100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli

4 łyżki prażonych orzeszków pinii

 

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny w młynku Prymat

 

Sposób przygotowania:

Sos przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu łącząc wszystkie składniki. Ugotować makaron penne. Na talerzu ułożyć sałatkę, dodać oliwki, kapary, pomidory suszone, makaron. Wszystko połączyć z sosem i posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 25.07.2014 12:14
często używam tego sosu do sałatek :)
prymat