Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. A Polacy pokochali pizzę i bolognese niemal jak bigos czy pierogi.
Niezwykle bogata, a przy tym smaczna, zdrowa i prosta kuchnia włoska w przygotowaniu podbiła serca milionów ludzi. To nie tylko pizza, penne i mozzarella. To także doskonałe sałatki, w których nie może zabraknąć oliwek i pomidorów, także tych suszonych. Ważne też są różne rodzaje sałaty, jak gorzkawa w smaku rukola czy też roszponka. Każdy region ma swoją specyfikę i typową dla siebie sałatkę. Sałatka sycylijska to anchois, pomidory suszone i czerwona papryka, toskańska to czerstwy chleb krojony w kostkę z rukolą, pomidorami i ogórkiem, a florencka bazuje na sałacie lodowej, kukurydzy i serach: z niebieską pleśnią i Camembert. Sałatki włoskie wyróżniają się bogactwem ziół, takich jak bazylia i oregano, które nie tylko nadają smak i aromat, ale pobudzają pracę żołądka i korzystnie wpływają na przemianę materii. Każda z tych sałatek smakuje najlepiej z sosem z oliwą i odpowiednimi ziołami.
Sos sałatkowy włoski powstał z myślą o wszystkich smakoszach kuchni włoskiej oraz zwolennikach lekkich dań. Sos powstał na bazie podstawowych śródziemnomorskich ziół. Delikatny smak oregano i wyjątkowy zapach bazylii tworzą jego wyjątkowy charakter. Sałatka z sosem włoskim to doskonały pomysł na lekki obiad.
Sos sałatkowy włoski będzie doskonale harmonizował ze smakiem świeżych warzyw, serów, na przykład camembert, mozzarelli, drobiu lub szynki parmeńskiej. W roli składników włoskich sałatek szczególnie polecamy rukolę, oliwki i pomidory. Sos sałatkowy przygotowujemy łącząc go z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszane z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatkę możemy podawać na przykład z dodatkiem bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.
Sałatka Mediteran z makaronem i suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie (120 g) Sałaty Eisberg Mediteran Mix
200 g ugotowanego makaronu penne
1 łyżka Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Oliwek czarnych Smak
1 łyżka Oliwek zielonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
100 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
4 łyżki prażonych orzeszków pinii
Sos:
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny w młynku Prymat
Sposób przygotowania:
Sos przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu łącząc wszystkie składniki. Ugotować makaron penne. Na talerzu ułożyć sałatkę, dodać oliwki, kapary, pomidory suszone, makaron. Wszystko połączyć z sosem i posypać prażonymi orzeszkami pinii.