ABC Przypraw: Smażenie z bułką tartą

06.12.2014
ABC Przypraw: Smażenie z bułką tartą

Bułka tarta to dodatek, jakiego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Stosowana jest przede wszystkim jako składnik panierki do mięsa drobiowego, wieprzowego, ryb, krokietów i serów - na przykład camembert. Zarumieniona na maśle podkreśla smak gotowanych warzyw, takich jak fasolka szparagowa, brokuły, czy kalafior.

Najbardziej znaną jej odmianą jest bułka tarta jasna, którą przygotowuje się z mąki pszennej. Jest niezastąpiona podczas tradycyjnej sztuki gotowania, o czym wie każda gospodyni. Pozwala na urozmaicanie dań poprzez wszechstronne zastosowanie. 

Używa się jej również do posypywania formy na ciasta, pasztetów, czy pieczeni, co zapobiega ich przywieraniu. Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do mięsa mielonego lub sosu zwiększa ich gęstość i spoistość. Bułka tarta łatwo wchłania wodę, dlatego zalecamy trzymać ją w odpowiednio suchym miejscu.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.12.2014 11:27
ja w swojej kuchni używam bardzo dużo bułki tartej :)

Anonimowy

08.12.2014 11:09
i masz racje robie tak samo

Czarnula666

07.12.2014 19:13
Ja sama robie bułke tartą :) i wtedy najbardziej smakuje
prymat