Warto przyprawiać ziemniaki, bo niewiele trzeba, aby odmienić ich smak, dodać ciekawszego, bardziej oryginalnego charakteru. Ziemniaki świetnie łączą się z aromatycznymi ziołami. Na przykład rozmaryn lub tymianek dodane do pieczenia dodadzą ciekawego smaku. Można też dodać kurkumy, aby miały ładny, żółty apetyczny smak.
Można też podać klasyczne ziemniaki w wody okraszone odrobiną masła dobrej jakości i posypać koperkiem. Zamiast zieminków tłuczonych wystarczy zaserwować purée z dodatkiem pesto czy chrzanu, a nawet najwybredniejsi smakosze nie wzgardzą taka przystawką. Ziemniaki gotowane i podsmażane dobrze doprawić ziołami prowansalskimi, czosnkiem i papryką słodką. Z resztek ziemniaków można zawsze przyrządzić kopytka, które bo obsmażeniu na oliwie, z rozmarynem i pieprzem grubo mielonym zachwycają smakiem za każdym razem.
Dla wzbogacenia walorów smakowych ziemniaków Prymat przygotował specjalną kompozycję oryginalnych ziół, przypraw i suszonych warzyw, która nadaje przygotowywanym z nich potrawom apetyczny smak i aromat. W skład mieszanki wchodzą najwyższej jakości składniki, między innymi: sól, kolendra, czosnek, kminek, papryka słodka, koper, cząber, majeranek, papryka ostra, pieprz czarny oraz koncentrat czosnku.
Przyprawa urozmaici smak ziemniaków gotowanych, pieczonych, smażonych i frytek, a także wszelkich potraw ziemniaczanych, na przykład zapiekanek, placków i zup. Doskonale nadaje się do przyprawienia farszu do tradycyjnych ruskich pierogów.