Przyprawa do grzanego wina i piwa jest znakomitą kompozycją odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw korzennych podnoszących walory smakowe a także zapachowe rozgrzewających napojów. Goździki i ziele angielskie nadają grzańcowi przyjemny, korzenny zapach, cynamon słodki posmak, natomiast imbir i gałka muszkatołowa uwalniają swoje rozgrzewające właściwości. Grzane wino i piwo przyrządzone na bazie przyprawy Prymat jest miłym akcentem w ponure, mroźne dni i doskonale rozgrzewa.
Tradycja picia grzanego piwa, wina sięga średniowiecza, ale do końca nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł jego przygotowania. Jedna z historii głosi, że w celach leczniczych stosował je lekarz i zielarz Marcin z Urzędowa - zalecał on swoim pacjentom picie grzańca w celu wzmocnienia odporności organizmu. Oczywiście napój ten już wtedy gościł na stołach biesiadnych i był nieodłącznym elementem kuligów i polowań. A więc rozgrzewa nie tylko ciało, ale też atmosferę towarzyskich spotkań. Sekret sukcesu podgrzewanych trunków stanowią aromatyczne, starannie dobrane przyprawy. W dobrze przyrządzonym grzańcu nie może zabraknąć goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Do grzanego wina najlepiej wykorzystać czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne. Można także przygotować mieszankę wina czerwonego z białym. Najbardziej aromatyczne są wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie, włoski i chilijskie. W celu przygotowania grzanego piwa najlepiej wybrać jego jasną odmianę. Po dodaniu przyprawy do grzańca podgrzewamy trunek nie dopuszczając do jego zagotowania, gdyż wówczas mógłby stracić swoje walory smakowe. Równie dobrze można przyrządzić pyszny i rozgrzewający napój bezalkoholowy, na który przepis podajmy poniżej.
Zapraszamy do naszych przepisów:
Grzaniec malinowy z imbirem, miodem i przyprawami korzennymi
Składniki dla 4 osób:
100 g suszonych malin
1 łyżka obranego i pokrojonego korzenia imbiru
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat do smaku
1 litr wrzątku
2 łyżki miodu pszczelego
Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Suszone maliny, imbir i przyprawę do grzanego piwa i wina zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Przed podaniem dodać miód i miętę.
Grzane wino z przyprawami korzennymi i kardamonem
Składniki dla 4 osób:
1 litr czerwonego wytrawnego wina
½ pokrojonej w plastry pomarańczy
Przyprawa do grzanego piwa i wina Prymat do smaku
1 łyżka miodu pszczelego
Kilka nasion kardamonu do smaku
Sposób przygotowania:
Wino podgrzewać przez około 15 minut ze wszystkimi przyprawami i dodatkami, uważając aby go nie zagotować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Grzane piwo z sokiem malinowym
Składniki:
1 litr jasnego piwa pszenicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka miodu kwiatowego
2 łyżki soku malinowego
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
Sposób przygotowania:
Piwo wlać do garnka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.