ABC Przypraw: Mój przepis na soczystego kurczaka

19.03.2015

Soczysty kurczak to autorski przepis Roberta Sowy na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, natka pietruszki, chili, goździki czy kmin rzymski połączone w odpowiednich proporcjach to jego sekret na pyszne danie. Tak starannie dobrana mieszanka gwarantuje pełen sukces w kuchni.

Mięso z kurczaka cenione jest jako źródło białka pochodzenia zwierzęcego o dużej wartości odżywczej. Niewątpliwe walory dietetyczne i smakowe mięsa drobiowego zdecydowały, że jest ono cennym produktem w codziennej diecie nowoczesnych społeczeństw.

Czy wiesz że... ?

Dania z mięsem kurczaka należą do najpopularniejszych dań w Polsce. Amatorów dobrze przyrządzonego mięsa drobiowego znaleźć można praktycznie w każdym polskim domu. Kurczak obecny jest na naszych codziennych stołach od wielu stuleci. Ale nie zawsze tak było. Kurczak przywędrował do Europy prawdopodobnie z Azji. Pierwsze obrazy kur na ceramikach europejskich pochodzą z VII wieku przed naszą erą. Przodkowie europejskich kur w dalszym ciągu żyją w Azji na wolności.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat