Niewielu wie, że kminek jest bardzo popularną przyprawą w kuchni środkowoeuropejskiej oraz żydowskiej. Doskonale pasuje do twarogu, żółtego sera, a także do zup. W Alzacji miejscowy „ser z Munster” tradycyjnie jest serwowany z kminkiem na małych talerzykach. W innych regionach Francji owoce kminku są stosowane jako przyprawa do „pain d’ épices”. Używany jest również do aromatyzowania likieru kummel.
Żeberka wieprzowe w kapuście
Składniki dl 6 osób:
75 dag żeberek
1 główka białej kapusty (1 kg)
1 cebula (7dag)
5 dag tłuszczu
2 dag mąki
1 kostka Rosół warzywny Kucharek,
Kminek cały Prymat
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat, Przyprawa do żeberek Prymat
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać, podzielić na porcje i podgotować w małej ilości bulionu z kostki rosołowej Kucharek. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do żeberek, dodać obraną i pokrojoną w talarki cebulę. W czasie gotowania dolewać bulionu, aby wywaru wystarczyło na sos. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, wymieszać z kapustą i żeberkami, zagotować. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, przyprawą do żeberek oraz kminkiem Prymat.
(5-7 porcji)