ABC Przypraw: Grillowanie na ziołowo

Wspólne grillowanie to nie tylko doskonały sposób na przyrządzenie niepowtarzalnych potraw, ale także wspaniała zabawa dla całej rodziny i przyjaciół. Niezależnie od tego, czy grillujemy na otwartej przestrzeni na węglu drzewnym czy w zaciszu domowym na elektrycznej płycie, grill zawsze odpręża i nastraja optymistycznie biesiadników. Nie trzeba też wielkich talentów i umiejętności kulinarnych, aby przygotować coś zupełnie nowego na grillu.
Przyprawa z wyraźnym akcentem ziół może urozmaicić smak tradycyjnych dań grillowych lub zainspirować do grillowych ekstrawagancji kulinarnych. Szczególnie grillowane warzywa wymagają czegoś więcej niż podstawowe przyprawy - pieprz i sól. Grill ziołowy to znakomita kompozycja przypraw bazujących na aromatycznych ziołach, które dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu m.in. grillowanym warzywom.
Z dodatkiem przypraw Grill ziołowy możemy przygotować mnóstwo pysznych przekąsek grillowych. Mieszanka ziół i przypraw, m.in. majeranku, bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu, a także kolendry, owocu jałowca, pieprzu czarnego i ziela angielskiego pozwoli podkreślić smak dań z rusztu, a szczególnie grillowanych warzyw. Zioła doskonale komponują się z grillowanymi bakłażanami, cukinią czy papryką. Podkreślą też smak grillowanej cebuli, pomidorów czy grzybów.
Oczywiście Grill ziołowy doskonale pasuje do mięs czy ryb. Tym razem zachęcamy do grillowania warzywno-ziołowego.
Torcik z marynowanych grillowanych warzyw
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry bakłażan bez skóry
3 białe szparagi
3 zielone szparagi
1 czerwona papryka bez skóry
1 marynowany karczoch
½ pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry
1 cytryna
M arynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Grill ziołowy Prymat
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
500 g serka kremowego śmietankowego
8 kromek ciemnego pieczywa tostowego
Sól, Pieprz biały i czarny grubo mielony Prymat do smaku
Do dekoracji:
Pomidor
2 białe szparagi
2 zielone szparagi
1 rzodkiewka
Brokuły
Bratki
Sposób przygotowania:
Umyte, pokrojone warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumienić na grillu. Następnie warzywa przełożyć do miseczki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usunąć skórkę i ściśle ułożyć je w formie do tortu. Na pieczywie ułożyć serek philadelphia, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach ułożyć kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i serek. Tak przygotowany torcik udekorować pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skropić auszpikiem.
A co to auszpik?
Komentarze (3)