Goździki całe są wykorzystywane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba. W Indonezji są wykorzystywane podczas produkcji papierosów.
Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, sosów, marynat grzybowych lub rybnych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast, a także sosów i konfitur, na przykład z żurawiny. Goździki są również dodawane jako kompotów z jabłek i gruszek, niezbędny składnik piwa i wina grzanego czy rozgrzewającego grogu.
Czy wiesz, że….
Goździki używane jako przyprawa to zebrane tuż przed kwitnieniem i wysuszone pączki kwiatowe, należące do rodziny mirtowatych goździkowca korzennego.
Drzewa goździkowe, które osiągną swoją pełną dojrzałość po dwudziestu latach, owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najbardziej sprzyjającymi warunkami jest dla nich klimat morski.
Pierwsze informacje o goździkach można znaleźć już w starych chińskich księgach, gdzie ich funkcje odświeżające oddech były wykorzystywane przez dworską arystokrację cesarza, którego rozmówcy trzymali w ustach po kilka goździków.
Współcześnie goździki stanowią źródło eugenolu, który obniża poziom wolnych rodników w komórkach, co ma działanie przeciwnowotworowe.
Goździki ułożone w estetyczny wzór i powbijane w pomarańczę pięknie dekorują świąteczne stoły.
PIECZONA SZYNKA Z PROSIĘCIA W ZALEWIE PIWNO-MIODOWEJ Z GOŹDZIKAMI
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)
50 ml żołądkowej gorzkiej
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
8 goździków Prymat
4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat
Sposób przygotowania:
Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.
Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.
Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.
ZUPA Z SOCZEWICY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI I JOGURTEM NATURALNYM
Składniki dla 4 osób:
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 Goździków, Cynamon, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 łyżeczka curry Prymat
2 kostki rosołowe Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku
100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
100 g pomidorów concasse
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
GROG MIODOWY
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki bardzo gorącej, mocnej herbaty
3 łyżki miodu
2 łyżki rumu
sok z ½ cytryny
1 utłuczony goździk Prymat
szczypta gałki muszkatołowej Prymat
Sposób przygotowania:
Herbatę podgrzać z miodem oraz przyprawami, przecedzić, wlać rum i sok z cytryny Gorący napój podawać w żaroodpornych szklankach.