Zdaniem smakoszy kuchnia grecka zalicza się do najlepszych kuchni świata. Pod upalnym niebem Grecji dojrzewają najlepsze warzywa i zioła. Jest równie smaczna, jak prosta i zdrowa. Charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością czosnku, oliwy z oliwek, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół. Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane „horiatiki", czyli sałatka grecka jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sałatek.
Liczba przepisów na sałatkę grecką jest długa. Znawcy uznają, że musi tam być pomidor, ogórek, czerwona papryka, czarne oliwki, cebula i ser typu feta oraz oregano. Amatorzy i artyści dodają jeszcze sałaty, najchętniej lodową lub pekińską, zieloną paprykę i pieczarki. Warzywną kompozycję wieńczy Sos sałatkowy grecki Prymat z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatka grecka jest doskonałą przystawką do dań grillowych. Z powodzeniem może też funkcjonować jako samodzielne danie. Wystarczy zaserwować do niej świeże białe pieczywo i lekka kolacja gotowa.
Sos sałatkowy grecki to idealny dodatek do prawdziwej sałatki greckiej o delikatnym ziołowo-czosnkowym smaku. Dzięki niemu warzywa zachowują świeżość, a całość nabiera charakterystycznego smaku rodem z Grecji. Sos sałatkowy Prymat z pewnością zachwyci wszystkich miłośników śródziemnomorskich, lekkich dań.
Ciekawostka: w sosie greckim na bazie oliwy można zamarynować ser feta.
Horiatiki - sałatka grecka
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie sera feta
1 sałata lodowa
1 średniej wielkości ogórek
1 czerwona cebula
3 pomidory
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 słoiczek Oliwek czarnych Smak
oliwa z oliwek
Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano Prymat
Sos:
1 opakowanie Sosu greckiego Prymat
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Sos: składniki sosu wymieszać i odstawić.
Sałatka: sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do dużej miski. Z papryki wykroić gniazda i pokroić w kostkę. Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Pomidora obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ser feta pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oregano z dodatkiem oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w plastry. Oliwki pokroić w plastry. Sałatę i warzywa wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette. Ułożyć na talerzach, udekorować i podawać.
Sałatka Royal z tuńczykiem i kaparami
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie (160 g) Sałaty Eisberg Royal z pestkami dyni
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka Kaparów Smak
8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
Sos:
1 opakowanie Sosu greckiego Prymat
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
8 ugotowanych na twardo, obranych jajek przepiórczych
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki
2. Składniki sosu wymieszać i odstawić.
3. Mix sałat wymieszać z sosem, pomidorkami, kaparami, tuńczykiem i cebulą.
4. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze i posypać siekanym szczypiorkiem.
5. Podawać.