Jesienią dynia jest szeroko dostępna, jednak wiele osób nie wie, jak odpowiednio ją doprawić, aby wydobyć jej najlepsze walory kulinarne.
Smak dyni jest uniwersalny i subtelny zarazem, zatem danie nieodpowiednio doprawione może wydawać się zbyt delikatne a nawet mdłe w smaku. Tym, co najlepiej wzbogaci smak potrawy z dyni, są wszelkie przyprawy o korzennym, jak i pikantnym smaku. Nie może też zabraknąć przypraw podstawowych jak np. sól czy pieprz.
Przyprawy, które dodadzą smaku dyni:
Imbir mielony Prymat jest przyprawą wyjątkową ze względu na pikantny smak z cytrynowo - słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw na słodko oraz kuchni orientalnej. Imbir dodany np. do zupy z dyni nada jej intrygujących właściwości, które zachwycą każdego miłośnika egzotycznych przypraw. Warto pamiętać, że to dość ostra przyprawa, zatem należy jej używać ostrożnie.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat jest produkowana z najlepszych nasion muszkatołowca korzennego. Wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Nadaje intrygujący aromat pikantnym potrawom i wzbogaca smak słodkich deserów i napojów, jak i dan wytrawnych. Doskonale wzbogaci smak potraw z dyni, nadając im dodatkowej głębi smaku.
Cynamon mielony Prymat wyróżnia się intensywnym, słodko-korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. To przyprawa, która urzeka swym działaniem i przyprawia o zawrót głowy licznymi możliwościami kulinarnymi. Cynamon kojarzy się zwykle z deserami z jabłek, jednak równie intrygująco wzbogaca smak potraw z dyni.
Chili pieprz cayenne Prymat wyróżnia się intensywnym zapachem i wysublimowanym, wyjątkowym smakiem. Dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt. Stosując w kuchni chili pieprz cayenne możemy poczuć nuty egzotycznych, ostrych kuchni świata. Dodany do potraw z dyni zaostrzy ich smak oraz rozgrzeje w jesienne chłody.
Papryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – także do potraw z dyni. Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną ceglastą barwę. Doprawione nią potrawy z dyni nabiorą jeszcze bardziej intensywnego i apetycznego koloru.
Przyprawa curry Prymat jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku, między innymi: imbiru, lubczyku, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Dania z dyni z dodatkiem curry nabiorą nuty egzotycznego smaku i aromatu.
Polecamy dobrze przyprawiony przepis z dynią:
ZUPA KREM Z DYNI Z MARCHEWKĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I CURRY
[proporcje dla 6 osób]
1 ½ szklanki wody
800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
50 g posiekanej cebuli
¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżka miodu
2 szklanki mleka kokosowego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
350 g pokrojonej w plasterki marchewki
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki curry
Trawa żubrowa
W dużym rondlu podsmażyć dynię, cebulę i marchew, dodać pieprz, miód i curry. Następnie dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po ugotowaniu lekko ostudzić i zmiksować. Następnie zupę wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Zwiększyć ogień na średni i często mieszając gotować zupę. Tak przygotowany krem doprawić do smaku, jeśli będzie zbyt gęsty dolać więcej bulionu. Całość udekorować trawą żubrową i podawać.