Czymże jednak byłyby desery, bez aromatycznych sosów i dipów? Do szarlotki idealnie pasuje cynamon, natomiast naleśniki z truskawkami możemy podać z dipem cynamonowym. Cynamon wyróżnia się intensywnym słodko - korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. Urzeka swym działaniem i przyprawia o zawrót głowy licznymi możliwościami zastosowań.
Do słodkich potraw i deserów Warto spróbować Party Dip cynamonowy – idealnie sprawdzi się doskonale smakuje w towarzystwie naleśników na słodko, pierogów z owocami, czy też knedli. Polecamy dodawać go jako aromatyczne uzupełnienie deserów lodowych, a także owocowych sałatek. Party Dip Cynamonowy idealnie sprawdzi się na wszelkiego typu przyjęciach, serwowany do owoców i słodkich przekąsek.
Naleśniki z truskawkami
Składniki na ok. 10 porcji: Ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka UHT 3,2% 100 g cukru kryształ 4 łyżki oleju 160 g mąki pszennej Szczypta Soli morskiej w młynku Prymat 2 jajka |
Truskawki:
1 kg umytych truskawek bez szypułek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
½ łyżeczki Rozmarynu Prymat
4 kulki lodów waniliowych
Podawać z Party Dip cynamonowym Prymat zgodnie z opisem na opakowaniu.
Ciasto: jajka połączyć z mlekiem i mąką, dodać cukier i szczyptę soli morskiej. Na samym końcu dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Truskawki podsmażyć na maśle, dodać miód i rozmaryn. Truskawki ułożyć na naleśnikach, zwinąć. Podawać z lodami waniliowymi. Całość można udekorować posiekanymi listkami świeżej mięty.
Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną
2 kg jabłek |
Party Dip cynamonowy Prymat (przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu)
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z Party Dip cynamonowym
Suflet czekoladowy
Składniki dla 15 osób: |
Party Dip cynamonowy Prymat (przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu)
Jajka ubić z cukrem pudrem. Czekoladę połączyć z masłem, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać mąkę, delikatnie wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Małe foremki wysmarować masłem, wypełnić je przygotowaną masą i piec 7 minut w temperaturze 200ºC.
Suflet czekoladowy podawać z ulubionymi owocami oraz Party Dip cynamonowym