Cząber ma lekko korzenny aromat i pikantny smak, dzięki czemu stanowi oryginalne uzupełnienie potraw o łagodnym charakterze.
Zioło to doskonale podkreśla smak jaj, a więc idealnie komponuje się z omletem czy jajecznicą. Także potrawy mięsne z dodatkiem cząbru, szczególnie na bazie wieprzowiny, smakują zdecydowanie lepiej.
Cząber świetnie pasuje także do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej oraz do rozmaitych zapiekanek. Wyjątkowo dobrze łączy się z warzywami strączkowymi, które mają neutralny smak. Potrawy takie jak fasolka po bretońsku czy dania na bazie cieciorki i soczewicy z dodatkiem cząbru będą smakować wyśmienicie.
Wzbogaca się nim często smak klasycznych polskich zup takich jak: krupnik, fasolowa, grochówka lub kapuśniak. Warto go zastosować do mięsnych sosów własnych, jak i grzybów.
Cząber, podobnie jak większość ziół, najlepiej dodawać do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania lub duszenia.
Warto wiedzieć, że cząber jest znany i wykorzystywany w kuchni już od 2 tys. lat. Szczególnie doceniamy go za to, że wspomaga trawienie roślin strączkowych. Ze względu na szczególny aromat uważany jest także za afrodyzjak. Jest również składnikiem popularnej mieszanki ziół prowansalskich, a także podstawowym składnikiem popularniej bułgarskiej mieszanki przypraw – czubricy.