Gdy dysponujemy większą ilością czasu możemy przygotować dla gości kolorowe sałatki, do których idealnie sprawdzą się zielone i czarne oliwki, kapary czy też suszone pomidory. Podczas zabawy goście chętnie posilą się również kanapeczkami, które możemy przygotować z bagietki, krakersów i warzyw, takich jak Papryka marynowana, czy też Ogórki kanapkowe Smak. Oczywiście można podać ogóreczki, pieczarki, oliwki czy inne pikle solo, można też wykorzystać je jako inspirację do apetycznych przystawek.
Dip koktajlowy z oliwkami
Składniki:
4 pokrojone na kawałki pomidory
1 posiekana w kostkę czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
4 Ogóreczki z chili Smak
½ szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
Sól morska, pieprz cayenne
Do dekoracji: Oliwki czarne Smak
Przygotowanie:
Do miksera kuchennego wrzucić pomidory ze skórką, cebulę, całe ogóreczki z chili i czosnek, zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Udekorować czarnymi oliwkami Podawać do: tortilli, chipsów, nachos, grillowanego kurczaka lub żeberek.
Ziołowy krem do kanapek
Składniki:
100 g kremowego białego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
cukier do smaku
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
kilkanaście sztuk Cebulki perłowej marynowanej
1 szt Chleb wiejski z ziarnami zbóż
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski, pamiętając by zostawić część szczypiorku do dekoracji. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku, zwracając uwagę na to, by nie przesadzić z ilością chili pieprz cayenne. Następnie na specjalnie przygotowane kawałki chleba (wycięte kwadraty) nakładać ziołowy krem do kanapek. Na wierzch ułożyć kompozycję składającą się z pierścienia pomidorka koktajlowego, w którego środek wkładamy jedną marynowaną cebulkę. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Kanapeczki koktajlowe
Składniki:
1 bagietka
100 g kremowego białego sera
200 g pokrojonego pikantnego salami
1 słoik pokrojonych na kawałki Ogóreczków konserwowych Smak
1 łyżka Papryki słodkiej
Do dekoracji: Oliwki czarne Smak
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i posmarować białym, kremowym serem. Na wykałaczki nadziać kawałek ogóreczka z połówką oliwki czarnej zawiniętych w plasterek salami. Tak przygotowany „żagielek” wbić w bagietkę i oprószyć słodką czerwoną papryką.
Spróbujcie również innych karnawałowych przekąsek:
![]() |
![]() |
![]() |
Koreczki koktajlowe z pieczarkami | Tartinki z wędzonym serem | Mini kanapeczki z ogórkami |