6 przepisów na udaną imprezę

27.01.2015

Karnawał to czas, który zgodnie z tradycją należy spędzać na zabawie. Spotkanie w gronie przyjaciół, w domowej atmosferze  to jedna z nielicznych okazji, by zgromadzić całą rodzinę i przyjaciół, pobyć z nimi, pośmiać się przy dobrym jedzeniu i podreperować rozdrobnione stosunki towarzyskie.

Oczywiście można na studencką modłę zaoferować słone przekąski typu paluszki, chipsy czy orzeszki, jednak o ile milej spotkać się przy smacznym jedzeniu! Oczywiście najlepiej, aby jego przygotowanie było szybkie, a efekt – jak u perfekcyjnej pani domu.

Ciekawie zastawiony stół zawsze cieszy oko. Nie koniecznie chodzi tu o ilość, a raczej pomysł i ciekawą aranżację. 

Kilka prostych zasadach,dzięki którym przynajmniej o strony kulinarnej

 

5 przepisów, które polecamy na imprezę karnawałową: 

 

Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy

200 pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej

3 łyżki oleju rzepakowego

100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku

2 pokrojone w kostkę cebule

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę

200 ml Rosołu z kury Kucharek

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 pęczek natki pietruszki

5 ziaren Ziela angielskiego Prymat

2 Liście laurowe,

½ łyżeczki Papryka słodka mielona,

1/4 łyżeczki  kmin rzymski

Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Sól ziołowa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.

 

Falafel z ciecierzycy

 

Składniki dla 4 osób:

 

250 g ciecierzycy

4 cebule dymki

1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat

Mały pęczek natki pietruszki

Po 1 łyżeczce Natki pietruszki, Kolendry mielonej Prymat

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat

¼ łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat

Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

Masło klarowane/olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ciecierzycę odcedzić z wody i razem z posiekanymi cebulkami zemleć w maszynce o małych otworach. Do masy dodać przyprawy, posiekany z cebuli szczypior, natkę pietruszki, pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku oraz sodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ręką. Gotową masę wstawić na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, dłońmi zwilżonymi wodą formować z masy kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub olej i na rozgrzany tłuszcz wrzucać kulki, obsmażając z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Gotowy falafel podawać z dipem lub hummusem i lekką sałatką.

 

Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

 

Składniki (na 8 muffinek):

125 dag mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki domowego białego wina

Sól morska i Pieprz kolorowy Prymat (świeżo mielony)

2 łyżeczki Ziół prowansalskich Prymat (opcjonalnie)

100 g boczku

100 g szynki (lub tartego sera żółtego)

2 łyżki Pomidorów suszonych Smak (pokrojonych)

2 łyżki Oliwek zielonych i Oliwek czarnych Smak

 

Przygotowanie:

Silikonową formę na muf finy wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką.Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę. Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muf finy wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.

Muffiny podawać jako samodzielną przekąskę lub z miksem sałat z dressingiem jogurtowym.

 

Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

 

Składniki dla 4 osób:

 

1 opakowanie arkuszu papieru ryżowego

2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 długi ogórek

100 g sałaty roszponki

2 łodygi selera naciowego

Sok z cytryny

Sok z ½ limonki

2 łyżeczki Czosnku granulowanego Prymat

Świeża kolendra

2 łyżki miodu wielokwiatowego

100 ml sosu sojowego

20 g sezamu białego

Chili pieprz cayenne Prymat

Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.

Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

 

Warzywne wrapy w tortilli

Składniki dla 4 osób:

 

4 placki tortilli razowej

1 opakowanie serka kremowego

100 g świeżego szpinaku baby

1 pęczek rzodkiewek

100 g łososia wędzonego w plastrach

100 g sałaty roszponki lub rukoli

2 gruszki pokrojone na cienkie plasterki

Sól ziołowa i Pieprz czarny  grubo mielony Prymat

Party Dip czosnkowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Każdy placek tortilli posmarować kremowym serkiem i posypać solą oraz pieprzem. Nakładać kolejno świeże, umyte liście szpinaku, pokrojoną drobno rzodkiewkę, liście rukoli lub roszponki, wędzonego łososia i kawałki gruszek. Zawinąć tortillę z nadzieniem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a następnie kroić wrapy na małe kawałki. Gotowe podawać z dipem czosnkowym.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

31.01.2015 13:05
świetne pomysły na pewno zrobię z tymi daniami przyjęcie
prymat