Karnawał to czas, który zgodnie z tradycją należy spędzać na zabawie. Spotkanie w gronie przyjaciół, w domowej atmosferze to jedna z nielicznych okazji, by zgromadzić całą rodzinę i przyjaciół, pobyć z nimi, pośmiać się przy dobrym jedzeniu i podreperować rozdrobnione stosunki towarzyskie.
Oczywiście można na studencką modłę zaoferować słone przekąski typu paluszki, chipsy czy orzeszki, jednak o ile milej spotkać się przy smacznym jedzeniu! Oczywiście najlepiej, aby jego przygotowanie było szybkie, a efekt – jak u perfekcyjnej pani domu.
Ciekawie zastawiony stół zawsze cieszy oko. Nie koniecznie chodzi tu o ilość, a raczej pomysł i ciekawą aranżację.
Kilka prostych zasadach,dzięki którym przynajmniej o strony kulinarnej
5 przepisów, które polecamy na imprezę karnawałową:
Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
200 pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę
200 ml Rosołu z kury Kucharek
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
5 ziaren Ziela angielskiego Prymat
2 Liście laurowe,
½ łyżeczki Papryka słodka mielona,
1/4 łyżeczki kmin rzymski
Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Sól ziołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.
Falafel z ciecierzycy
Składniki dla 4 osób:
250 g ciecierzycy
4 cebule dymki
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat
Mały pęczek natki pietruszki
Po 1 łyżeczce Natki pietruszki, Kolendry mielonej Prymat
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
¼ łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Masło klarowane/olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ciecierzycę odcedzić z wody i razem z posiekanymi cebulkami zemleć w maszynce o małych otworach. Do masy dodać przyprawy, posiekany z cebuli szczypior, natkę pietruszki, pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku oraz sodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ręką. Gotową masę wstawić na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, dłońmi zwilżonymi wodą formować z masy kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub olej i na rozgrzany tłuszcz wrzucać kulki, obsmażając z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Gotowy falafel podawać z dipem lub hummusem i lekką sałatką.
Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem
Składniki (na 8 muffinek):
125 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki domowego białego wina
Sól morska i Pieprz kolorowy Prymat (świeżo mielony)
2 łyżeczki Ziół prowansalskich Prymat (opcjonalnie)
100 g boczku
100 g szynki (lub tartego sera żółtego)
2 łyżki Pomidorów suszonych Smak (pokrojonych)
2 łyżki Oliwek zielonych i Oliwek czarnych Smak
Przygotowanie:
Silikonową formę na muf finy wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką.Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę. Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muf finy wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.
Muffiny podawać jako samodzielną przekąskę lub z miksem sałat z dressingiem jogurtowym.
Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie arkuszu papieru ryżowego
2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 długi ogórek
100 g sałaty roszponki
2 łodygi selera naciowego
Sok z cytryny
Sok z ½ limonki
2 łyżeczki Czosnku granulowanego Prymat
Świeża kolendra
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego
20 g sezamu białego
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.
Warzywne wrapy w tortilli
Składniki dla 4 osób:
4 placki tortilli razowej
1 opakowanie serka kremowego
100 g świeżego szpinaku baby
1 pęczek rzodkiewek
100 g łososia wędzonego w plastrach
100 g sałaty roszponki lub rukoli
2 gruszki pokrojone na cienkie plasterki
Sól ziołowa i Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Party Dip czosnkowy Prymat
Sposób przygotowania:
Każdy placek tortilli posmarować kremowym serkiem i posypać solą oraz pieprzem. Nakładać kolejno świeże, umyte liście szpinaku, pokrojoną drobno rzodkiewkę, liście rukoli lub roszponki, wędzonego łososia i kawałki gruszek. Zawinąć tortillę z nadzieniem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a następnie kroić wrapy na małe kawałki. Gotowe podawać z dipem czosnkowym.