Rabarbar, szparagi, botwinka – to smaki wiosny! Jedne znane od lat jak rabarbar czy botwinka, inne wkradają się w nasze łaski coraz śmielej – oczywiście mowa o szparagach. Warto przy najbliższej okazji zakupów zainspirować się smakami wiosny.
Rabarbar – słodko-kwaśny bohater
Pierwszy wyróżnik tego warzywa traktowanego jak owoc są długie i chude łodyżki, które stanowią część jadalną. Ich kolor przechodzi z zielonego po różowy aż do bordowego. W naturze kryją się pod dużymi liśćmi...
Jednak tym, co najbardziej wyróżnia kulinarnie rabarbar jest charakterystyczny, piękny aromat oraz cierpko-kwaśny smak, który doskonale pasuje do wszelkich słodkich wypieków. Wystarczy kwaśny z natury rabarbar osłodzić karmelem, miodem, cukrem czy kruszonką, aby wydobyć to, co najlepsze. Taka kombinacja smaków pasuje nawet tym, co za rabarbarem nie przepadają, a jest och spore grono.
Jak przyprawiać rabarbar: cynamon, wanilia
Kuchnia polska zwykle ogranicza stosowanie rabarbaru do słodkości – kompotu, ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych. Świetnie pasuje do wiśni oraz truskawek.
Warto pamiętać, że... rabarbar zawiera dużo wody i puszcza sporo soku.
Botwinka nie tylko na zupę Młode buraczki są pyszne, nie są aż tak słodkie jak burak ćwikłowy. Zanim wyrośnie wielki burak, młoda postać ma delikatną bulwę, kruche łodyżki i miękkie liście. Jest kwintesencją smaku młodych warzyw. W domowej kuchni kojarzy się przede wszystkim z wyjątkową zupą – botwinką. Zabielana lub na zimo jako chłodnik jest po prostu pyszna i godna pozycji w menu w najlepszej restauracji. Można dodać jajko lub ser feta, który świetnie przełamie słodką nutę buraka solankowym smakiem. |
Jak doprawić botwinkę – do wiosennej botwinki pasuje wiosenny koperek, a delikatną słodycz przełamie sok z cytryny.
Botwinka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a przede wszystkim szybka – młode warzywo krótko się gotuje.
Warto wiedzieć, że... z botwinki można przyrządzić nie tylko tradycyjną zupę, ale też zdrowe i pyszne smoothie.
Szparagowe pyszności |
Szparagi niegdyś uprawiane były na sprzedaż za granice, dziś w końcu Polacy poznali się na szparagach i coraz chętniej po nie sięgają. Na ich popularność wpływa przede wszystkim dostępność – na bazarach, w dyskontach... Kojarzą się z wiosną i wykwintnością, a powinny też ze wspaniałym smakiem i prostotą przygotowania. Jak mówi Robert Sowa: „To wspaniałe warzywa, które mają mnóstwo zastosowań kulinarnych i które można podawać na wiele sposobów – są świetne na surowo i ugotowane, podawane na zimno i na ciepło, zapiekane i grillowane. Cudownie smakują ugotowane i delikatnie polane masłem, a jeszcze lepiej z sosem holenderskim lub beszamelowym. Można też owinąć je w plastry bekonu i zgrillować. Polecam również przygotowanie zupy kremu lub makaronu ze szparagami." |
Ale smak to nie wszystko, szparagi są źródłem witaminy C, E, β-karotenu oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są uznawane za bardzo zdrowe warzywo. Szparagi są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Smak wiosennej kuchni nie musi opierać się jedynie na rzodkiewce, sałacie i szczypiorku – warto postawiać na klasykę w stylu rabarbaru czy botwiny lub powiew nowości i smaku szparaga.
Polecam!
Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym Składniki dla 4 osób: Sposób przygotowania: |
Młode warzywa z grillowanym łososiem
Składniki dla 4 osób:
|
Sposób przygotowania:
Przygotować łososia – umyć, oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą z oliwek, a następnie każdą porcję zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i piec około 8 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozsmarować na każdym plasterku boczku, a następnie oprószyć solą. Fasolkę i szparagi umyć, odkroić końce i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę udusić w maśle z czosnkiem i tymiankiem ok. 15 min. Podzielić na 4 porcje i każdą z nich zawinąć w przygotowany boczek. Powstałe sakiewki gotować przez około 3 minuty na parze. W międzyczasie ugotować ziemniaki. Upieczoną rybę podawać z ziemniaczkami z posiekanym, świeżym koprem, szparagami, młodą marchewką i sakiewką ze świeżej fasolki z boczku.
Szparagi na maśle z sosem holenderskim i szynką z Podlasia Składniki dla 4 osób: Po 1 pęczku zielonych i białych szparagów Sos holenderski: |
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obrać, odkroić końce, zielone zaś delikatnie oczyścić z bocznych pąków - nie obierać. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 3-4 min do momentu aż będą al dente, zahartować w lodowatej wodzie. Przygotować sos – masło rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu. Do osobnej miski wbić żółtka, dodać wino zagotowane z szalotkami, sok z cytryny i ubijać aż powstanie krem. Stopniowo dodawać roztopione masło cały czas ucierając masę, do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane i na rozgrzaną przełożyć szparagi. Smażyć ok. 4 minuty aż będą chrupiące i miękkie. Gotowe polać przygotowanym sosem holenderskim. Podawać z plasterkami dobrej suszonej szynki i paluszkami grissini.
Wiosenny koktajl z botwinki Składniki na 4 porcje: Sposób przygotowania:
|
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem
Składniki dla 4 osób: 200 g kaszy jaglanej |
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i uprażyć w ok. 600 ml wody (podwójna objętość kaszy). W międzyczasie umyć rabarbar, obrać gałązki, pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Posypać cukrem i podgrzewać na ogniu ok. 3 minuty aż puści sok. Przełożyć na sito i wymieszać z cynamonem i kardamonem. Śliwki pokroić na kawałeczki. Ugotowaną kaszę przekładać warstwami razem z owocami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem – kasza, rabarbar i śliwki, kasza, rabarbar - na wierzchu ponownie kasza, posypana płatkami masła. Tak przygotowane danie zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać wedle uznania ze słodką śmietanką lub cukrem.