Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bietka

Zadanych pytań: 563

10.10.2015 15:54

Z jakich owoców robiliście w tym roku wino ?

Odpowiedzi (75)

agaK.

Zadanych pytań: 311

11.10.2015 00:13

Ja nie robiłam, tylko nalewki, ale teściowa robi z winogron.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

11.10.2015 00:28

Nie robiłam w tym roku wina. Dobre jest z wielu gatunków owoców, np.: wiśnie, śliwki, winogrona, malin, jeżyn, jagód, pigwy.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

11.10.2015 00:29

Do przygotowania wina z jasnych winogron będą potrzebne: 10 kg owoców, 5 l wody, 3,5 kg cukru, drożdże winiarskie oraz tzw. balon z rurką fermentacyjną lub inne naczynie, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną. 1. Przygotuj "matkę drożdżową". Drożdże winiarskie wsyp do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalej letnią, przegotowaną wodą o temperaturze ok. 20 st. C. w takiej ilości, aby pozostała nad nią wolną przestrzeń, a na koniec wymieszaj. Butelkę zakorkuj watą i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po upływie tego czasu dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Ponownie zakorkowaną buteleczkę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni. Po tym czasie "matka drożdżowa" jest już gotowa. 2. Zdrowe i dorodne winogrona zmiażdż tłuczkiem i zalej wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedź. Powstały w ten sposób sok (zwany moszczem) przelej do butli. 3. 1/3 wyliczonej porcji cukru rozpuść we wrzącej wodzie i po ostudzeniu połącz z moszczem (tak powstaje tzw. nastaw). Następnie całość wlej do balonu, napełniając go do 3/4 pojemności. Potem dodaj porcję "matki drożdżowej" w proporcji: 30-50 cm3 na 1 l nastawu (powinna stanowić 3-5 proc. jego objętości). Całość wymieszaj, poruszając butlą ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz czystą, wyparzoną łyżką lub drewnianą łopatką. W butli powinna zostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu, aby proces fermentacji mógł przechodzić bez problemów.

Futka

Zadanych pytań: 2

11.10.2015 08:05

Ja z winogron i truskawek :)

bertpvd

Zadanych pytań: 19

11.10.2015 08:09

kiedyś robiłem z winogron :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

11.10.2015 08:27

ja nie robię ale posmakować lubie

Kasnaj

Zadanych pytań: 154

11.10.2015 08:44

z winogrona :)

ilka01

Zadanych pytań: 6

11.10.2015 09:01

nie robiłam w tym roku wina, raczej nalewki

Konczi

Zadanych pytań: 632

11.10.2015 09:07

nie robię winka w tym roku

Justyna Jussstiii

Zadanych pytań: 930

11.10.2015 09:28

tylko winogrona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak