Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańsko i jarsko- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

asiatok

Zadanych pytań: 15

19.06.2016 22:45

Może macie sprawdzony przepis na buraczanego burgera? Poszukuję

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

27.06.2016 09:28

Dla mnie to coś nowego

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

03.07.2016 12:32

nie posiadam takiego przepisu

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

24.06.2016 09:29

o nie jadłam takiego

Odpowiedzi (17)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

20.06.2016 11:27

nie słyszałam o takim chętnie się dowiem co to takiego

Maridka19

Zadanych pytań: 59

20.06.2016 12:39

I ja również poczytam może akurat by nam posmakował :)

adelajda

Zadanych pytań: 234

20.06.2016 13:56

Gdzieś widziałam taki przepis , ale nie pamiętam gdzie to było ...

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.06.2016 15:42

Składniki (ok. 16 kotletów): 2 spore buraki (razem około 500 g) 200 g kaszy jaglanej 2 średnie czerwone cebule 1 niewielki pęczek natki pietruszki 7 łyżek łuskanego słonecznika 4 łyżki sezamu 50 g mąki żytniej razowej 75 ml oleju rzepakowego przyprawy: 2 ząbki czosnku, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej chili, 1 łyżeczka mielonej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz, sól morska Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę). Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki. Do masy dodaj olej, uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz mąkę żytnią i przyprawy: czosnek (przeciśnij przez praskę), imbir (zetrzyj na tarce o drobnych oczkach), chili, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Uformuj zgrabne kotlety (jeśli masa jest mało kleista, to wmieszaj trochę więcej mąki i oleju) i ułóż je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200 º C (burgery możesz również grillować albo usmażyć na patelni). W połowie czasu pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne. Gotowe kotlety podawaj z ulubionym rodzajem bułki (u mnie z tego przepisu – klik) i wybranymi dodatkami (burgery serwowałam z sałatą i rukolą z dressingiem musztardowo-miodowym – klik – oraz z pomidorem i fetą).

Konczi

Zadanych pytań: 632

20.06.2016 16:07

ooo ja nie mam ale zjadłabym takiego :)

Janina

Zadanych pytań: 159

23.06.2016 09:07

Nie robiłam jeszcze takiego dania, chętnie się dowiem;))

kd045

Zadanych pytań: 7

24.06.2016 13:22

grunt to dobrze przyprawić: papryki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz ;]

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

24.06.2016 18:33

nie słyszałam o takim

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.06.2016 22:23

ja robię w połączeniu z kaszami, które wiążą masę buraczaną, dodaję ulubionych ziół i przypraw, i wyrabiam, aż masa będzie zwarta - smażę, piekę albo opiekam na elektrycznym domowym grillu

Futka

Zadanych pytań: 2

28.06.2016 10:54

Ciekawy pomysł. Ja też chętnie poznam przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak