Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anulka69

Zadanych pytań: 368

27.12.2016 17:59

jakie pieczywo jest według was zdrowsze: żytnie czy graham?

Odpowiedzi (49)

dodi

Zadanych pytań: 256

28.12.2016 17:51

oczywiście , że żytnie

Justyna Jussstiii

Zadanych pytań: 930

28.12.2016 17:57

jak dla mnie żytnie

Gracer

Zadanych pytań: 124

28.12.2016 18:08

i dla mnie żytnie

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

28.12.2016 18:56

ja niestety, od jakiegoś czasu ciemnego pieczywa z powodu żółądka nie moge jeść, tylko białe i takie dwudniowe

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.12.2016 09:24

@Halina17, pieczywo graham nie zawiera ani mąki żytniej, ani tym bardziej zakwasu. Mąka graham jest 100% pszenną. A mąka rwzowa też może być pszenna (czyli właśnie graham), gryczana czy np. ryżowa, a niekoniecznie żytnia. Razowa, bo zmielona tylko raz. Ludzie często mylą pojęcia i myślą, że jak chleb jest razowy, to koniecznie czarny i kwaśny! Pewnie, że mąka razowa (nawet ta pszenna) jest ciemniejsza niż oczyszczone mąki, ale to dlatego, że zawiera prawie wszystkie składniki samego ziarna :) można powiedzieć, że najzdrowsze pieczywo jest z mąki razowej albo pełnoziarnistej... ale nie dla każdego! Osoby z pewnymi schorzeniami jelit nie mogą jeść pieczywa bogatoresztkowego, czyli z dużą zawartością błonnika.

norweska20

Zadanych pytań: 400

29.12.2016 22:52

nigdy się aż tak nie wgłębiałam , ale wolę graham :)

asiatok

Zadanych pytań: 15

29.12.2016 23:16

@Habibi- dzięki za szczegółowy i wyczerpujący opis ;-) Osobiście jestem fanką żytniego, obowiązkowo na zakwasie!

sezamek

Zadanych pytań: 4

29.12.2016 23:40

zależy dla kogo, ale tu mądrości naczytałam :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

31.12.2016 08:48

nie można jednoznacznie porównać pieczywa żytniego i graham.... bo obu mogą być różne rodzaje.... żytnie może być różnych typów od niskiej jasnej mąki po pełnoziarnistą.... a graham zazwyczaj jest pszenny ale ostatnio kupiłam mąkę orkiszową i miała napisane typ: graham..... dla zdrowych ludzi korzystne jest pieczywo na zakwasie, żytnie, niekoniecznie razowe, ale jak ktoś ma problemy jak pisze Habibi, to niestety musi lecieć na pszennym i /lub drożdżowym...

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

31.12.2016 23:52

Żytnie jest zdrowsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak