Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

05.01.2018 10:25

Jaki macie sposób na "ograniczenie" ości w rybie ? Wiem, ze dobre filetowanie to podstawa. Ostatnio wypróbowałam metodę ponacinania ryby co ok. 2 cm /na głębokość do ości/ i smażeniu na gorącym tłuszczu, który rozkrusza szkielet - faktycznie ryby miały delikatniejsze duże ości a małych nie było wcale. Czytałam też o zalewaniu smażonych/pieczonych ryb gorącym tłuszczem i odstawianiu ich na kilka dni. Dawno temu /podobno/ zalewano ryby gorącym smalcem i tak przechowywano kilka tygodni. Czy ktoś o czymś takim słyszał i praktykował ? Macie jakiś patent na rybę bez ości ?

Najlepsze odpowiedzi (1)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

05.01.2018 23:55

Skorzystam z Twoich sposobów . Też czytałam, by zalewać ryby gorącym tłuszczem i odstawianiu ich na kilka dni, ale tego nie praktykowałam. Nie mam innych sposobów na rybę bez ości.

Odpowiedzi (2)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

06.01.2018 11:36

mój tata jako wieloletni wędkarz doszedł do perfekcji w filetowaniu ryb nożem.podobno podstawa to bardzo ostry nóż przeznaczony typowo do tego celu. innego sposobu nie znam.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

10.01.2018 15:57

Jeżeli smażona, to duża ryba i filetowana, leszcza nacinam ostrym nożem i przygotowuje do pieczenia, ale w rybie słodkowodnej ości są i będą :) wszystkie mniejsze smażę i marynuję, wtedy ości zmiękną, a najlepiej zrobić rybę faszerowaną i wtedy mamy zero ości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak