Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Hanna5

Zadanych pytań: 405

07.05.2015 13:15

Jak robicie wino z winogrona?

Najlepsze odpowiedzi (3)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

06.06.2015 09:41

Nie robiłam jeszcze

Motorek

Zadanych pytań: 1446

11.05.2015 08:33

ja też nie robiłem jeszcze wina z winogrona

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

07.05.2015 19:30

Do przygotowania wina z jasnych winogron będą potrzebne: 10 kg owoców, 5 l wody, 3,5 kg cukru, drożdże winiarskie oraz tzw. balon z rurką fermentacyjną lub inne naczynie, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną. 1. Przygotuj "matkę drożdżową". Drożdże winiarskie wsyp do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalej letnią, przegotowaną wodą o temperaturze ok. 20 st. C. w takiej ilości, aby pozostała nad nią wolną przestrzeń, a na koniec wymieszaj. Butelkę zakorkuj watą i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po upływie tego czasu dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Ponownie zakorkowaną buteleczkę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni. Po tym czasie "matka drożdżowa" jest już gotowa. 2. Zdrowe i dorodne winogrona zmiażdż tłuczkiem i zalej wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedź. Powstały w ten sposób sok (zwany moszczem) przelej do butli. 3. 1/3 wyliczonej porcji cukru rozpuść we wrzącej wodzie i po ostudzeniu połącz z moszczem (tak powstaje tzw. nastaw). Następnie całość wlej do balonu, napełniając go do 3/4 pojemności. Potem dodaj porcję "matki drożdżowej" w proporcji: 30-50 cm3 na 1 l nastawu (powinna stanowić 3-5 proc. jego objętości). Całość wymieszaj, poruszając butlą ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz czystą, wyparzoną łyżką lub drewnianą łopatką. W butli powinna zostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu, aby proces fermentacji mógł przechodzić bez problemów. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/domowe-wino-z-winogron-jak-zrobic-przepisy-na-domowe-wino-z-winogron_37127.html

Odpowiedzi (5)

gosia56

Zadanych pytań: 466

08.05.2015 09:42

mam w ogrodzie winogron ale nigdy jeszcze nie robiłam moze czas to zmienić i zrobić

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

11.05.2015 21:41

gusia1000- dzięki za przepis

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

13.05.2015 09:01

Nie robiłam jeszcze

Hanna5

Zadanych pytań: 405

27.06.2015 12:42

Dziękuje za przepis, będę musiała zrobić. Winko wypije , ale winogrona w surowej postaci nie lubie.

jasiek

Zadanych pytań: 1346

18.04.2016 18:49

według tajnej rodzinnej receptury w takim wielkim baniaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak