Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

10.08.2017 18:20

Jak robicie lody domowe bez naszynki do lodów?

Najlepsze odpowiedzi (3)

katarzynka455

Zadanych pytań: 132

11.08.2017 10:58

Ja ubijam śmietanę, mleko skondensowane i jakieś dodatki owocowe czy wanilia albo masa krówkowa co akurat mam nie są to jakieś wybitne lody ale smaczne:)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

10.08.2017 22:13

Bazowy przepis na lody śmietankowe Składniki: - 3 żółtka, - 100 g cukru, - 250 ml śmietanki kremówki, - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wykonanie: Zagotować mleko z wanilią, uważając, aby nie wykipiało, ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem tak, aby powstała puszysta, jasnożółta masa. Dodać do niej ostudzone mleko, zamieszać. Otrzymaną masę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając, dopóki odrobinę się nie zagęści. Ostudzić. Ubić na sztywno śmietanę, dodać do masy, delikatnie zamieszać. Zamrozić lody w opisany powyżej sposób. Przytoczony przepis możemy wykorzystać jako bazę także dla innych lodów o dowolnych smakach. Dodając do niego na przykład rozdrobnione orzechy laskowe, kawę rozpuszczalną, kakao, rozpuszczoną czekoladę itp. uzyskamy lody orzechowe, kawowe, czekoladowe itd.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

10.08.2017 22:15

Najprostsze lody bez maszynki i bez miksowania co godzinę: -2 jajka ( osobno żółtka i białka) -400 ml. śmietany 30% -100 g cukru ( czyli około 3/4 szklanki) cukier wanilinowy ( lub lepiej ziarenka prawdziwej laski wanilii). WYKONANIE: 50 g. cukru zmiksować z 2 żółtkami osobno zmiksować 50 g. cukru z 2 białkami osobno ubić śmietanę 30% i dodać cukier wanilinowy ( ziarenka wanilii) Wszystko połączyć -delikatnie mieszając i zamrozić. Lody są łatwe, pyszne, bez grudek lodowych. Ja dodaję też np.zmiksowane truskawki, albo jagody ( tak ok.3/4 szkl.) lub łyżkę kakao, rodzynki moczone w alkoholu, orzechy.

Odpowiedzi (5)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

11.08.2017 19:27

dzięki,wypróbuję porady

pestka

Zadanych pytań: 424

13.08.2017 09:47

lody najczęściej kupuję gotowe, ale też skorzystam z tych porad

Justi2401

Zadanych pytań: 10

13.08.2017 11:29

Ja przygotowuję lody z serka mascarpone, zawsze wychodzą kremowe i pyszne, bez maszynki :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/387164/lody-z-serka-mascarpone-z-malinami-i-melonem.html

anka1988

Zadanych pytań: 25

14.08.2017 15:41

ja właśnie tez maszynki do lodów nie mam, chętnie wypróbuję :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

14.08.2017 16:46

Robię tylko bez maszynki, bo nie posiadam :) Masę zamrażam i mieszam lub miksuję, co około 1 godzinę przez kilka kolejnych godzin, aby pozbyć się kryształków lodu. Potem całkowicie zamrażam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak