Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Misia93

Zadanych pytań: 1

15.09.2016 13:30

Hej:D czy ktoś może wie jak najlepiej suszyć świeże liście liścia laurowego i jak najlepiej przechowywać wysuszone już liście:D

Odpowiedzi (39)

pestka

Zadanych pytań: 424

15.09.2016 21:03

kupuję gotowe i trzymam w szklanych pojemniczkach

halina17

Zadanych pytań: 271

15.09.2016 21:21

Nie suszę liści laurowych , kupuję gotowe .

halina17

Zadanych pytań: 271

15.09.2016 21:21

Nie suszę liści laurowych , kupuję gotowe .

Renataj

Zadanych pytań: 1275

15.09.2016 23:59

Mam drzewko laurowe i raczej zrywam i wykorzystuję świeże. Ale czasem suszę na parapecie a potem przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Janina

Zadanych pytań: 159

16.09.2016 07:44

Myślę, że na słońcu nie suszy się żadnych ziół to i liście pewnie byłoby lepiej suszyć w ciepłym miejscu bez słońca albo w suszarce;))

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.09.2016 08:50

Ja przechowuję w szczelnym słoiku, a suszę w zależności od potrzeby chwili - w domu zerwane listki wkładam do dużego sita żyłkowego lub woreczka uszytego z gazy i wywieszam na balkonie w słońcu (póki jest), w domu schną na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ale już suszyłam w samochodzie, które stało w słońcu, na parkingu, gdzie rosły i drzewka i żywopłoty z wawrzynu (najszybsza metoda z możliwych) we Włoszech :) Były nawleczone na nitkę, jak grzyby. Po kilku godzinach były suche! Ale temp. wewnątrz kabiny była ok. 50*C, a nitka wisiała przy przedniej szybie ;) Mąż otworzył z obu stron drzwi (jak mógł szeroko), włączył wentylator, więc nawet zapach nie przytłaczał ;) Ale takie jedno suszenie wystarczyło do zgromadzenia zapasów na rok i obdarowania rodziny - a zużywam sporo liści laurowych ;)

Wacław

Zadanych pytań: 1269

16.09.2016 09:10

jak przywożę z Italii to suszę na słońcu a trzymamy oczywiscie w szczelnym pojemniczku

mysza75

Zadanych pytań: 96

16.09.2016 09:43

liście ziół najlepiej suszyć na sicie, albo na ściereczce lnianej

sezamek

Zadanych pytań: 4

16.09.2016 09:52

Ja suszę na przewiewnym ciemnym strychu a przechowuję w ciemnym szkle ( nie puszce). To wiem od mamy.:)

wyattearp

Zadanych pytań: 102

16.09.2016 10:55

przywożę z wakacji i suszę powieszone w kuchni potem wkładam do szklanego pojemnika :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak