Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ewelinapac

Zadanych pytań: 322

13.10.2014 19:49

Co zrobić by domowe wino się ładnie sklarowało?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.10.2014 11:16

zostaje jedynie filtrowanie i musi być dobrze wyrobione

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

15.10.2014 06:07

Habibi wszytko super opisała:)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

14.10.2014 19:14

muisz filtrowac i napewno bedzie pyszne

Odpowiedzi (11)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.10.2014 08:50

najpierw powinno być dobrze odstane (nieruszane) i ostrożnie trzeba ściągnąć rurką klarowny płyn znad osadu, a następnie dodatkowo przecedzić, jeśli się okaże, że jednak nie jest do końca klarowne (z pewnością po kilku godz. i tak zbierze się na dnie osad) - to, co pozostało na dnie butli trzeba przecedzić osobno przez kilka warstw gazy lub tetrę, aby odsączyć najgrubsze cząsteczki, a oczyszczone wino przecedzić już na czysto przez specjalną bibułę lub filtry do kawy, jednak one lubią pękać na łączeniu i cała robota na marne ;) w sklepach z art. przeznaczonymi do domowego wyrobu piwa i wina z pewnością można dostać odpowiednie filtry z bardzo gęsto tkanego syntetycznego materiału - a przy okazji zaczerpnąć porady fachowców ;)

Helena63

Zadanych pytań: 14

14.10.2014 09:19

Habibi ma rację.Wino trzeba przecedzać nawet kilka razy

dodi

Zadanych pytań: 256

14.10.2014 09:25

nigdy nie robiłam wina w domu

wyattearp

Zadanych pytań: 102

14.10.2014 21:03

przefiltorwać

Mniam

Zadanych pytań: 87

15.10.2014 12:39

Musi być odstane i przefiltrowane, ale jak chcesz możesz się jeszcze pokusić o klarowniki dostępne w sklepach ogrodniczych.

Janina

Zadanych pytań: 159

17.10.2014 07:55

Wino musi "odstać swoje". Jak już nie "puka", to zawsze zlewam delikatnie wężykiem i później jeszcze kilka razy po odstaniu należy zlać , bo na dnie zostaje osad więc do skutku aż będzie przeźroczyste;)

Beata73

Zadanych pytań: 1093

18.10.2014 11:35

Musi długo odstać.

Michał2

Zadanych pytań: 32

20.10.2014 10:43

Musi się ostać następnie delikatnie ściągamy wężykiem je z butla i przepuszczamy przez np.pieluchę tetrową, żeby oczyścić wino.

engie23

Zadanych pytań: 1

24.10.2014 22:10

ja przecedzałam przez bawełnianą ściereczkę 2 razy

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

30.10.2014 18:36

dobrze odstane, raz zlane po burzliwej fermentacji i 2-3 razy później - zawsze wychodzi klarowne bez bawienia się gazami filtrami do kawy itp

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak