Jak uzyskać zielony kolor potraw bez używania barwnika?

2 tygodnie temu
Jak uzyskać zielony kolor potraw bez używania barwnika?

Nasza propozycja to składnik uniwersalny, naturalny i bardzo zdrowy – zafarbuje każdą wybraną potrawę na żywy kolor! Mowa oczywiście o szpinaku. Oprócz wielu zbawiennych dla naszego zdrowia właściwości, jest świetnym sposobem na naturalne urozmaicenie potraw.

Dlaczego szpinak?

Dzięki swojej intensywnej barwie, miękkiej strukturze i delikatnemu smakowi, szpinak perfekcyjnie sprawdza się jako naturalny i zdrowy barwnik kulinarny. Bez problemu można go zblendować na idealnie gładką masę – nie zostawia problematycznych włókien, czy grudek. Aby uzyskać jeszcze głębszą barwę, liście szpinaku przed zmiksowaniem należy zmrozić. Szpinak sam w sobie jest  na tyle subtelny w smaku, że dodając go do potraw w ilości wystarczającej na zmianę koloru – nie zmieni smaku potrawy.

Wytrawne, zielone naleśniki

Naleśniki to danie uniwersalne – podane na słodko, czy słono – zawsze chętnie je jemy. Naleśniki jednak są najczęściej uwielbiane przez dzieci – dlatego zielona wersja potrawy to idealna okazja, by zachęcić pociechy do jedzenia szpinaku na co dzień. Aby ciasto naleśnikowe zabarwić na zielono, wystarczy zblendować 2 garście szpinaku, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Mieszankę należy odstawić na 10 minut, by ciasto zdążyło złapać intensywną barwę.

Słodkie, zielone ciasto

Aby wykonać zielone ciasto, przed dodaniem szpinaku do masy należy go bardzo dokładnie zblendować. Następnie wystarczy tylko połączyć mus z masą na ciasto. W ten sposób możemy zabarwić biszkopt, sernik czy wykonać bardzo popularny „Leśny mech”.

Orzeźwiający, zielony szejk

Tak jak w pozostałych przepisach, aby uzyskać intensywnie zieloną barwę szejka, należy zblendować szpinak z pozostałymi składnikami. Jednak w tym przypadku wystarczy zaledwie pół garści warzywa, jeżeli zależy nam jedynie na walorach kolorystycznych rośliny. Szejki można wykonać z dowolnych owoców a nawet warzyw. Najlepiej miksować składniki słodkie z kwaśnymi – wtedy szejk będzie bardzo orzeźwiający. Istotne jest, aby pod koniec miksowania, do napoju dodać soku z cytryny – zapobiegnie to utlenianiu, a w konsekwencji ciemnieniu napoju.

Ta niskokaloryczna, bogata w żelazo i cenne minerały roślina jest świetną metodą na urozmaicenie codziennego menu, lub na zaskoczenie znajomych ekstrawagancką odmianą potraw. Przy tym zielone zabarwienie jest w 100% naturalne, dobroczynne dla naszego organizmu i zawsze robi na wszystkich dobre wrażenie.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat