Jak przechowywać i wykorzystać składniki, które nam zostały?

23.02.2021 21:56
Jak przechowywać i wykorzystać składniki, które nam zostały?

Aby być w zgodzie z ideą zero waste warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie pozostałych składników spożywczych. Dzięki temu nie zmarnują się i będziemy mogli z nich przygotować pyszne posiłki. Jakie? O tym dowiecie się poniżej.

1. Cebula składnik, który używamy do większości potraw. Dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką, a niewykorzystaną część włożyć do lodówki. Zanim jednak to zrobimy należy zawinąć ją w folię aluminiową.

2. Nie ma rosołu bez warzyw. Ale co z nimi zrobić jeśli zostały? Oczywiście wykorzystać np. do sałatki warzywnej, czy jako dodatek do dań gulaszowych lub fasoli. Jeśli natomiast został Wam rosół  (lub inna zupa) – jego nadmiar zaraz po ugotowaniu przelejcie do czystego słoika i szczelnie zamknijcie. Będzie jak znalazł jako baza do sosów czy też gotowy posiłek za kilka dnia.

3. Wędzoną wędlinę przechowujcie w folii spożywczej lub pojemnikach plastikowych z atestami spożywczymi.

4. Rzodkiew warto przechowywać w wodzie w całości do dwóch dni.

5. Rozgotował się Wam kalafior. Nic nie szkodzi! Po dodaniu ugotowanych ziemniaków i masła powstanie bardzo dobra zupa krem.

6. Ugotowaliście za dużo makaronu np. penne? To koniecznie wykorzystajcie go np. do zapiekanki makaronowej lub sałatki.

Udostepnij:
prymat