Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przechowywać i wykorzystać składniki, które nam zostały?

Jak przechowywać i wykorzystać składniki, które nam zostały?

Aby być w zgodzie z ideą zero waste warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie pozostałych składników spożywczych. Dzięki temu nie zmarnują się i będziemy mogli z nich przygotować pyszne posiłki. Jakie? O tym dowiecie się poniżej.

1. Cebula składnik, który używamy do większości potraw. Dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką, a niewykorzystaną część włożyć do lodówki. Zanim jednak to zrobimy należy zawinąć ją w folię aluminiową.

2. Nie ma rosołu bez warzyw. Ale co z nimi zrobić jeśli zostały? Oczywiście wykorzystać np. do sałatki warzywnej, czy jako dodatek do dań gulaszowych lub fasoli. Jeśli natomiast został Wam rosół  (lub inna zupa) – jego nadmiar zaraz po ugotowaniu przelejcie do czystego słoika i szczelnie zamknijcie. Będzie jak znalazł jako baza do sosów czy też gotowy posiłek za kilka dnia.

3. Wędzoną wędlinę przechowujcie w folii spożywczej lub pojemnikach plastikowych z atestami spożywczymi.

4. Rzodkiew warto przechowywać w wodzie w całości do dwóch dni.

5. Rozgotował się Wam kalafior. Nic nie szkodzi! Po dodaniu ugotowanych ziemniaków i masła powstanie bardzo dobra zupa krem.

6. Ugotowaliście za dużo makaronu np. penne? To koniecznie wykorzystajcie go np. do zapiekanki makaronowej lub sałatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak