Aby być w zgodzie z ideą zero waste warto poznać kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie pozostałych składników spożywczych. Dzięki temu nie zmarnują się i będziemy mogli z nich przygotować pyszne posiłki. Jakie? O tym dowiecie się poniżej.
1. Cebula składnik, który używamy do większości potraw. Dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką, a niewykorzystaną część włożyć do lodówki. Zanim jednak to zrobimy należy zawinąć ją w folię aluminiową.
2. Nie ma rosołu bez warzyw. Ale co z nimi zrobić jeśli zostały? Oczywiście wykorzystać np. do sałatki warzywnej, czy jako dodatek do dań gulaszowych lub fasoli. Jeśli natomiast został Wam rosół (lub inna zupa) – jego nadmiar zaraz po ugotowaniu przelejcie do czystego słoika i szczelnie zamknijcie. Będzie jak znalazł jako baza do sosów czy też gotowy posiłek za kilka dnia.
3. Wędzoną wędlinę przechowujcie w folii spożywczej lub pojemnikach plastikowych z atestami spożywczymi.
4. Rzodkiew warto przechowywać w wodzie w całości do dwóch dni.
5. Rozgotował się Wam kalafior. Nic nie szkodzi! Po dodaniu ugotowanych ziemniaków i masła powstanie bardzo dobra zupa krem.
6. Ugotowaliście za dużo makaronu np. penne? To koniecznie wykorzystajcie go np. do zapiekanki makaronowej lub sałatki.