Biszkopt:
5 jajek, 12 dag cukru pudru, 7 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny.
Żółtka utrzeć z połowa cukru pudru a bialka z drugą połową cukru pudru również ubić.
Do ubitych białek dodać utarte żółtka, przesiana mąkę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.
Krem:
500 ml śmietanki 30%, 4-5 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach wody, jak napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Połączyć z żelatyną.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, przekładać masą śmietankową, trochę masy pozostawić na górę.
Wiórki kokosowe zrumienić na patelni i udekorować tort.
SMACZNEGO