Sztuka dekorowania tortów

Już w siedemnasowiecznej Europie przekładano biszkopty kremami, dekorowano owocami, masą marcepanową i masą cukrową, które stały się przez kolejne wieki podstawowym materiałem do dekoracji ciast. barwiono je na żółto za pomocą szafranu, na zielono sokiem ze szpinaku, na czerwono sokiem z buraków i niebiesko płatkami chabrów. Formowano z nich kształty dostosowane do okolicznościi ozdabiano kwiatami, kandyzowanymi owocami, różnego rodzaju kruszonkami i czekoladą. Podobnie jest i dzisiaj.
Od dłuższego czasu fascynują mnie różne formy dekorowania tortów. Można wśród nich wymienić np.:
- dekorację klasyczną. Tort posmarować na wierzchu i po bokach masą (zostawiając część masy do dekoracji) starannie wygładzając powierzchnię. Boki tortu obsypać rozkruszonymi herbatnikami lub orzechami. Do obsypywania boków można wykorzystać również kokos, białe lub prażone płatki migdałów, posiekane migdały, wiórki czekoladowe, croccant, małe beziki. Wierzch tortu udekorować pozostałą masą wyciskaną ze szprycy lub papierowego rożka.
- dekorację z kolorowej posypki lub kakao. Wierzch tortu można również posypać, drobnymi, różnokolorowymi cukierkami lub kakao, tworząc w ten sposób dowolne obrazki, wzory a nawet napisy. Potrzebny jest do tego szablon, najlepiej z tektury. Pomocne jest również delikatne naszkicowanie obrazka na masie tortu wykałaczką i obsypanie odpowiednio dobranymi kolorami posypki.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/60385/tort-myszka.html
- galaretka z owocami. Ładną dekoracje tortu można wykonać wykorzystując świeże owoce i galaretki owocowe. W tym celu tort należy udekorować masą, a na środkowej części owoce zalać tężejącą galaretką.
- polewa lub lukier. Przełożony masą tort polać dowolną polewą lub lukrem. Lukrem najlepiej jest polać tort dwukrotnie. Najpierw rozprowadzić go nożem po wierzchu i bokach. Po zastygnięciu polukrować tort drugi raz rzadszym lukrem, aby sam spłynął. Lukier rozprowadza się wtedy przez poruszanie tortu. Korzystając z lukru w różnych kolorach można wykonać na wierzchu tortu napisy lub dowolne wzory.
- masa plastyczna z galaretek, dodanych po zagotowaniu margaryny z wodą i mąką pszenną. Podobnie jak z lukru plastycznego można formować np. listki, kwiaty i inne wzory. Kolor i nasycenie barwy wybranej kompozycji zależy od koloru i ilości dodanej galaretki w proszku. https://www.doradcasmaku.pl/przepis/60562/tort-na-roczek.html
- masa cukrowa. Jest elastyczna dzięki czemu umożliwia uformowanie niemal wszystkiego: dziecięcych zabawek, bajkowych postaci, figurek zwierząt, kwiatów i przedmiotów. Rozwałkowaną masę można nałożyć w całości na tort pokrywając całą jego powierzchnię, na którą można nakładać kolejne ozdoby. Za pomocą specjalnych form z masy cukrowej można wycinać i odciskać różne falbanki, listki, kwiaty czy kółka z karbowanymi brzegami. Miękkość masy cukrowej sprawia, że świetnie spełnia rolę każdej faktury: spływającego z boku tortu kawałka materiału, papieru czy plastiku.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/74517/mrowkowy-tort.html
- masa marshalla. Pianki marshalla rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cukru pudru można formować według swojego pomysłu. Do takiej masy można dodać barwników podobnie jak do masy cukrowej – tuż przed wmieszaniem pierwszej porcji cukru. I tak jak w przypadku masy cukrowej nakładamy ją na tort posmarowany cienką warstwą kremu.
Swoją pasję staram się również przekazać moim dzieciom zachęcając je do tworzenia własnych dekoracji na torty. Myślę, że dla nich jest to nie tylko świetna zabawa, ale także możliwość poznania i inspiracji do wykorzystania tych umiejętności w przyszłości.