Święta święta:) Część I-KARP

Opublikowano: 30.11.2011
Autor: asia92wp
Święta święta:) Część I-KARP
Już coraz bliżej do świat, w mediach jest już masę reklam świątecznych, w sklepach zabawek...ale kuchnia należy dal nas. jakie potrawy gotujecie? I czy jest ich zawsze 12?:)

NUMER I NA POLSKIM STOLE

Oto mój sposób na karpia

KARP:

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.

Smacznego.

prymat