Świat przypraw

Opublikowano: 13.03.2012
Autor: tomek18
Świat przypraw
To właśnie od nich (przypraw) zależy smak naszych potraw,a wiecie skąd one pochodzą?no właśnie..więc krótka historia o nich,jakie są, co nimi najlepiej przyprawić i do jakich dań pasują:

Świat przypraw

Bazylia- Pochodzi z dalekiej Azji. Ułatwia trawienie ale też ulepsza smak naszych potraw, najlepiej komponuje się z daniami przygotowanymi z pomidorów. Warto dodawac ją też do ryb i potraw mięsnych.


Oregano-to roślina europejska,rosnąca równiez u nas w Polsce,zwana jest u nas lebiodką pospolitą. To z niego stosuje się preparaty na ból zębów i głowy. W kuchni wykorzystujemy oregano do potraw makaronowych,a także do ciężkich zup,pieczonych mięs a także warzyw.


Majeranek-pochodzi z krajó śródziemnomorskich. Ułatwia trawienie,dlatego też dodajemy go do dań ciężkostrawnych których głównym składnikiem jest fasola lub groch,dodajemy go tez do tłustych smażonych bądź pieczonych mięs.


Kolendra-jej ojczyzną są kraje śródziemnomorskie. Kolendra polepsza trawienie i korzystnie działa na układ nerwowy. Zmielone nasiona kolendry dodaje się do potraw mięsnych, zup oraz pasztetów.


Tymianek-kiedyś podobno wyrabiano z niego mikstury,którymi leczono żołądek,wątrobę oraz cały przewód pokarmowy. Stosujemy go do ciężkiech zup,mięs i sosów.


Gałka muszkatołowa-stosuje sie ją w chorobach oskrzeli,bezsenności i reumatyzmie. Przyprawa ta pasuje do dań słonych oraz słodkich. Dodajemy ją do grzanego piwa,wina, pierników oraz słodkich deserów owocowych ,a także do zup,dań warzywnych oraz pieczonyc mięs.


Goździki- to ususzone pęki kwiatowe z tropikalnego drzewa zwanego goździkowcem korzennym. Goździki daje sie do ciast,sosów,marynat,kompotów a także pieczonych mies takich ak szynki lub wołowiny.


Cząber ogrodowy-jak większość przypraw pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Napary z cząbru są środkiem przeciwbakteryjnym,przeciwbiegunkowym oraz pobudzającym trawienie. Stosujemy go do potraw z fasoli,grochu oraz do jajek i ziemniaków.


Estragon-dajemy go w bardzo małych ilościach,do pikantnych zup,sosów oraz ryb,drobiu i cielęciny. Zastępuje nam niekiedy sól i pieprz.

prymat