Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEZON NA CUKINIĘ, KABACZKI......

BAKŁAŻANY, CUKINIE, I KABACZKI doskonale nadają się do faszerowania mięsem i zapiekania. Dobrze komponują się z pomidorami, mozzarellą i żółtym serem. Młodą cukinię można dodawac do surówek, ciast i zup, a także dusic i robic z niej konfitury oraz marynaty.

Młode cukinie, kabaczki i patisony przechowuj w lodówce, w foliowej torebce, do tygodnia - potem warzywa zmiękną i zwiędną. Starsze okazy można trzymac w chłodnym i suchym miejscu kilka tygodni.. Małe patisony, do 6 cm średnicy można traktowac jak ogórki: kwasic, marynowac lub spożywac na surowo. Większe dodawac do potraw typu leczo. Natomiast kwiaty cukini i innych dyniowatych można stosowac jako ozdoba, ale również dodawac do sałatek i zup. Doskonale smakują faszerowane ryżem i mięsem lub obsmażane w cieście naleśnikowym. Jedna wada kwiatów - szybko więdną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak