Schnee-ballen

Opublikowano: 12.09.2012
Autor: paulisia_elk
Schnee-ballen
Schnee-ballen wyglądają jak szpula nawiniętego na siebie ciasta i w rzeczywistości tak jest, tylko do tego mamy jeszcze przeróżne polewy i nadzienia w postaci kremu, od pistacjowego, czekoladowego, kokosowego, nugatowego, cynamonowego po wiele wiele innych. Ciasto jest kruche, w środku znajduje się maślany krem o danym smaku, z wierzchu polewa i dodatki np. w postaci orzechów, wiórek czy po prostu posypki. Miałam przyjemność zachwycić się tym przysmakiem podczas wizyty w Niemczech, zdjęcie pochodzi z cukierni na starówce w uroczym mieście Heidelberg. Ciasto wałkuje się na placek , nacina w środku i zwija w kulkę, potem wkłada się je do specjalnego przyrządu w postaci kuli z otworami i smaży w głębokim tłuszczu na rumiano. Na sam koniec za pomocą szprycy napełnia się kremem w środku, oblewa się polewą na wierzchu, ewentualnie posypuje dodatkami.

Schnee-ballen

prymat