Pyszne rogaliki śniadaniowe

Opublikowano: 05.01.2014
Pyszne rogaliki śniadaniowe
Wspaniały smak, idealnie miękkie w środku. Czego lepszego trzeba na dobry początek dnia?
  • 600 g mąki pszennej
  • 2  jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g  masła
  • 20 g św drożdży

Dodatkowo:

  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • mak, sezam

 

             Pyszne rogaliki śniadaniowe

 

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy odrobinę mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich cukier, sól, olej, mleko. Do Jaj wsypujemy mąkę dolewamy sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione ciepłe 60 g masła . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odstawac od rąk. Można podsypywac delikatnie mąką. Musi by miękkie i elastyczne.Gotowe wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem lub ściereczką  i odstawiamy  w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Kiedy ciasto nam ładnie urośnie dzielimy je na 12 części. Z każdej z nich formujemy kulki. Następnie wałkujemy na owalny trochę trujkątny placuszek o długości około 20 cm. Smarujemy go niewielką ilością roztopionego masła. Zwijamy w rogamiki, które układamy na blaszce. Odstawiamy do napuszenia. Powinny podwoic swoją objętnośc.

Przed samym upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np makiem lub sezamem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.

 

prymat