- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 20 g św drożdży
Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko do posmarowania
- mak, sezam
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy odrobinę mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich cukier, sól, olej, mleko. Do Jaj wsypujemy mąkę dolewamy sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione ciepłe 60 g masła . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odstawac od rąk. Można podsypywac delikatnie mąką. Musi by miękkie i elastyczne.Gotowe wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Kiedy ciasto nam ładnie urośnie dzielimy je na 12 części. Z każdej z nich formujemy kulki. Następnie wałkujemy na owalny trochę trujkątny placuszek o długości około 20 cm. Smarujemy go niewielką ilością roztopionego masła. Zwijamy w rogamiki, które układamy na blaszce. Odstawiamy do napuszenia. Powinny podwoic swoją objętnośc.
Przed samym upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np makiem lub sezamem.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.